Sursa foto: thecitizen.co.tz

Oficiali anticorupţie i-au interogat pe adjunctul ministrului de interne, Hamad Masauni (foto dreapta), şi pe vice-secretarul permanent din acelaşi minister, Ramadhani Kailima (foto stânga), pe tema presupusei lor implicări într-o afacere dubioasă. Este vorba de un contract semnat între Departamentul de Pompieri și o firmă românească pentru achiziţia de echipamente de pompieri şi de salvare în valoare de 1 trilion de şilingi tanzanieni (peste 390 milioane euro), informează publicația Thecitizen.co.tz, citată de Rador. Numele firmei românești nu a fost încă dat publicității dar Biroul pentru Prevenirea şi Combaterea Corupţiei va trimite o delegație la București pentru a afla mai multe detalii despre activitatea companiei implicate în contractul cu instituția din Tanzania.

Acordul a fost dezvăluit publicului săptămâna trecută de către preşedintele John Magufuli, care din acest motiv i-a demis pe ministrul de interne Kangi Lugola şi pe comisarul general al serviciului de incendiu şi salvare, Thobias Andengenye.

El şi-a acuzat adjunctul că a semnat contractul fără a implica ministerul de finanţe şi Adunarea Naţională. Secretarul permanent al ministerului de la acea dată, generalul maior Jocob Kingu, a ales să demisioneze după dezvăluirea afacerii.

“Problema în acest caz este lipsa de integritate. Au semnat (cu firma românească – n.r.) un Memorandum, dar în contract este stipulat că pentru ca pentru ca acest contract să înceteze este nevoie ca toate activitățile care ar trebui implementare să continua să fie implementate în totalitate,” a spus președintele John Magufuli, citat de Reuters

Directorul general interimar al Biroului pentru Prevenirea şi Combaterea Corupţiei (PCCB), John Mbungo, a declarat pentru The Citizen instituţia sa va trimite o delegaţie în România pentru a investiga mai detaliat contractul. El spune că PCCB va furniza noi amănunte despre mersul anchetei.

Oficialii demişi fac parte dintre cei mai înalţi lideri guvernamentali care au fost convocaţi recent la sediul PCCB din capitala Dodoma pentru a fi interogaţi.

Acuzaţii vor fi convocaţi frecvent pentru şedinţe de interogare, în perioade diferite, pe măsură ce continuăm să scoatem la lumină afacerea”, a declarat şeful PCCB.

Liderii acuzaţi s-au prezentat la sediul PCCB din Dodoma pentru interogare la ore diferite, vineri şi sâmbătă, fiind interogaţi până la cinci ore. Dl Lugola a fost interogat vineri peste cinci ore, iar dl Masauni a fost interogat ieri timp de două ore.

Mbungo a refuzat să comenteze cu privire la detaliile interogării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here