Scandal uriaş în Bulgaria. Fosta guvernare a lui Borisov, pusă la zid cu acuzaţii privind taxele de protecţie cerute mediului de afaceri

Sursa: Facebook

A demarat anchetarea guvernării lui Borisov în parlament, cu accent pus de Comisia parlamentară constituită pe cazuri de corupție la nivel înalt, notează Europa Liberă.

Potrivit sursei citate, în fața comisiei a depus mărturie latifundiarul Svetoslav Ilciovski, care a vorbit despre extorcări de milioane, șantaj, amenințări și dosare fabricate.

Ecoul politic a fost unul major, potrivit EL, în condiţiile în care Ilciovski a povestit despre cum unii politicieni primeau cadouri sub formă de lingouri de aur, în schimbul protecţiei asigurate unor oameni de afaceri.

Premierul demisionar, Boiko Borisov, este princuipala ţintă a recentelor dezvăluiri, dar a calificat acuzațiile drept minciuni spuse la comandă și ca răzbunare. Cert este însă că procuratura de la Sofia a anunțat că a demarat verificări în legătură cu declarația lui Ilciovski.

În fața aceleiași comisii s-a prezentat şi ministrul dezvoltării regionale. Acesta din urmă a vorbit despre programul național de reabilitare termică și construcția de autostrăzi, două sectoare considerate pepeniere ale corupției la nivel înalt.

Un alt om de afaceri, Vasil Bojkov, proprietarul companiei Eurofotball, a dat publicităţii documente bancare care dovedesc retrageri de numerar în valoare de aproximativ 30 milioane euro, în decurs de trei ani. Potrivit acestuia, banii au fost plătiţi premierului Borisov și ministrului de finanțe, Goranov, în schimbul reducerii cu 700 de milioane leva, printr-un amendament la Legea jocurilor de noroc, a taxelor datorate fiscului. Mărturiile nu au fost exploatate de procuratură, fiind calificate ca răzbunare din partea unui acuzat, mai arată Europa Liberă.

Ziarul „Sega”(Acum) notează că există oameni de afaceri care au plătit lunar guvernanților o parte din profit pentru a avea liniște. Însă atunci când au refuzat să transfere afacerile profitabile – cazul băncii KTB al cărei proprietar a fugit la Belgrad – s-au trezit cu procuratura, fiscul și poliția la uşă.

Ilciovski afirmă că a plătit echivalentul a 350.000-400 000 de euro pe an unui trimis al premierului, iar în 2020 i s-au cerut 20 de milioane de euro și a refuzat să mai plătească.

Potrivit „Sega”, citat de Europa Liberă, în perioada următoare s+ar putea să apară mărturiile unor oameni de afaceri anchetați câţiva ani în stare de arest şi ale căror proprietăți au fost confiscate, iar conturile bancare blocate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here