Scandalul diplomatic Germania-Rusia | Moscova, dispusă să ajute Berlinul în cazul uciderii lui Tornike K

Foto: Tornike K.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat, luni, la Paris, că ţara sa este dispusă să ajute Germania în ancheta privind uciderea unui georgian la Berlin, caz care a provocat o criză diplomatică odată cu expulzarea a doi membri ai ambasadei ruse, relatează Agerpres, care citează AFP.

Tornike K., ucis în august în centrul Berlinului, a fost „un luptător, foarte crud şi sângeros”, a precizat preşedintele rus în faţa presei, după summitul în format Normandia privind relansarea procesului de pace în estul Ucrainei.

Vladimir Putin a menţionat că Moscova va expulza diplomaţi germani, un răspuns aşteptat, dar că nu este vorba de „o criză” între cele două ţări. El a apreciat că „nu este corect să fie expulzaţi diplomaţi care nu au nicio legătură” cu acest caz.

„Trebuie să găsim vinovaţii şi, cu cancelarul (Angela Merkel), vom face totul pentru a-i ajuta pe colegii noştri germani”, a adăugat el.

Pe 4 decembrie, Germania a anunţat că doi membri ai ambasadei ruse, căreia guvernul german îi reproşează că nu „cooperează” în anchetă, urmau să părăsească ţara imediat.

Tornike K., cunoscut şi sub numele Zelimkhan Khangoshvili, a fost împuşcat de două ori în cap în luna august, în timp ce se îndrepta spre o moschee. El luptase alături de separatiştii anti-ruşi din Cecenia. Moscova a respins categoric implicarea statului rus în acest asasinat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here