Scandalul Super Liga, mană cerească pentru acțiunile cluburilor europene de fotbal

Acţiunile cluburilor de fotbal Manchester United (Marea Britanie) şi Juventus (Italia) au crescut semnificativ luni după ce douăsprezece cluburi au anunţat înfiinţarea unei competiţii închise, Super Liga, care ar putea majora semnificativ veniturile proprietarilor bogaţi de cluburi, transmite Agerpres, care citează Reuters.

Acţiunile Juventus au urcat la Bursa de la Milano cu aproape 19%, investitorii salutând ideea unei competiţii care să rivalizeze cu Liga Campionilor a Uniunii Europene de Fotbal (UEFA), cea mai prestigioasă competiţie a cluburilor de fotbal din Europa.

După deschiderea Bursei de la New York, acţiunile Manchester United au crescut cu 9%.

Super Liga, finanţată de banca americană JP Morgan, indică perspectiva unor venituri mai mari şi mai stabile pentru miliardarii care deţin echipe de fotbal. Dar preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, a afirmat luni că Super Liga este o „propunere ruşinoasă” a unor cluburi „mânate de lăcomie”. Preşedintele UEFA a reafirmat că fotbaliştii care joacă la cluburile fondatoare ale acestei ligi închise „vor fi excluşi” de la competiţiile internaţionale, precum Cupa Mondială sau Campionatul European, şi „nu vor putea reprezenta echipele lor naţionale”.

Analiştii Intesa Sanpaolo estimează că drepturile de difuzare TV pentru Super Liga ar depăşi nivelul obţinut anual de Liga Campionilor, aproximativ două miliarde de euro, şi s-ar împărţi între doar 20 de cluburi.

Din Anglia, echipele Manchester United, Liverpool, Manchester City, Chelsea, Arsenal şi Tottenham Hotspur sunt în favoarea noii competiţii, din Spania cluburile Barcelona, Real Madrid şi Atletico Madrid, din Italia AC Milano, Inter Milano şi Juventus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here