Schimbări de ultimă oră în programul funeraliilor Reginei-Mamă Elena

Casa Regală a anunțat o schimbare în programul funeraliilor Reginei-Mamă Elena, astfel încât bucureștenii să o poată omagia pe greu-încercata mamă a Regelui Mihai. 
Cortegiul funerar nu va mai merge direct la Curtea de Argeș de la aeroportul Otopeni. În schimb, sicriul va fi adus la Palatul Elisabeta și depus în Sala Regilor, unde va sta doar 45 de minute. Aici românii vor putea veni să aducă un omagiu Reginei-Mamă Elena, reîntoarsă pe vecie în țara de care și-a legat destinut acum aproape un secol. 

„Majestatea Sa Margareta dorește ca, în mod simbolic, sicriul Reginei Elena să plece către Curtea de Argeș de la Palatul Elisabeta, locul pe care, la 30 decembrie 1947, Regina-Mamă și Regele Mihai au fost forțati să-l părăsească. Se închide astfel un cerc al istoriei, deschis dureros acum 71 de ani” a transmis Casa Regală. 

Regina-Mamă Elena cu Regele Mihai în brațe
Regele Mihai și Regina-Mamă Elena în perioada războiului

Din cauza acestei modificări, aeronava militară care aduce sicriul Reginei-Mamă Elena va ajunge la Otopeni la ora 11. La aeroport, va avea loc un ceremonial militar şi religios, la care vor fi prezenţi Majestatea Sa Margareta şi membri ai familiei regale, reprezentanţi ai instituţiilor Statului, ai Bisericii Ortodoxe Române, ai Armatei României, ai Corpului Diplomatic şi ai altor confesiuni şi religii din România. 

Publicul nu va avea acces la ceremonie.

În intervalul orar 12.45-16.00, cortegiul funerar se va deplasa de la aeroport la Curtea de Argeş, pe ruta Chitila (ora 13:00), Titu (ora 13:45), Găeşti (ora 14.10), Topoloveni (ora 14.40), prin centrul municipiului Piteşti (intrare în oraş la ora 15.05) şi prin centrul municipiului Curtea de Argeş (intrare în oraş la ora 16.00). Cortegiul funerar nu se va opri de-a lungul călătoriei, dar va încetini viteza în localităţi.

Sicriul reginei Elena va fi depus în Catedrala istorică Episcopală şi Regală vineri, 18 octombrie, la ora 16.45.

Începând cu ora 17.15, publicul se va putea închina şi reculege la catafalc.

Sâmbătă, 19 octombrie, publicul se va putea reculege şi închina la catafalcul Reginei Elena de la ora 8.00 la ora 10.00. Nu vor putea fi depuse flori în catedrală, în jurul catafalcului. Florile vor fi aşezate în scuarul din faţa Noii Catedrale Arhiepiscopale şi Regale (de la intrarea în mânăstire). Majestatea Sa Margareta îi roagă pe toţi cei care doresc să aducă o floare, un buchet sau o coroană să aleagă doar flori albe, pentru a simboliza seninătatea şi bunătatea reginei-mamă.

Sâmbătă, 19 octombrie, la ora 12.00, va fi oficiată slujba de înmormântare, în Catedrala istorică. Publicul va avea acces în parcul catedralei.

La ora 12.40, sicriul, purtat pe umeri de militari ai Brigăzii de Gardă Mihai Viteazul, va fi dus la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală unde, la ora 13.00, va avea loc ceremonia de reînhumare. Publicul va avea acces pe platforma din faţa Noii Catedrale.

O carte de condoleanţe este deschisă la Palatul Elisabeta și va fi la dispoziţia publicului până în ziua de luni, 21 octombrie. Condoleanţele pot fi transmise online prin mesaje la www.romaniaregala.ro.

Regina-Mamă Elena a murit în Elveția la 29 noiembrie 1982, la vârsta de 86 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here