VIDEO | Gabriel Liiceanu: Dacă ajungi președinte, viața ta, deodată, nu mai face doi bani. Pentru că nu mai e viața ta

Prezent la dezbaterile Universul.net, filosoful Gabriel Liiceanu descrie profilul candidatului la alegerile prezidențiale. În opinia acestuia, există o trăsătură-cheie care îl poate trăda pe „ticălos”.

  • De fapt, din ce spunem noi rezultă că două lucruri sunt importante: să alegi după criteriul competențelor și să ai conștiința că atunci când ajungă să deții o cantitate de putere – de la puterea restrânsă pe un domeniu până la puterea totală pe care o ai când gestionezi o țară întreagă sau o reprezinți ca președinte – trebuie să știi că acea putere o folosești nu cu gândul la tine, ci cu gândul la ceilalți.
  • În domeniul ăsta, mie îmi place să devin romantic și să spun așa. Uitați, e cazul lui Klaus Iohannis care a avut un mandat de cinci ani și are un nou mandat de cinci ani.
  • La un moment dat, în ziua alegerilor, duminică seara, am primit, eu nu am Facebook, dar mi s-a transmis, o postare a cuiva care avea două propoziții, doar atât. Și acea postare spunea așa: domnule președinte, românii din țară și din străinătate v-au dat din nou viață. Ne datorați tuturor viața. Asta era postarea.
  • Ce spune de fapt acea postare? Spune că în clipa în care ajungi în funcția supremă a unei țări – supremă, pentru că ești ales de toată țara, deci ai o investiție de putere cum nu are nimeni – ei bine, viziunea mea romantică e următoarea: Dacă ajungi președintele unei țări, viața ta, deodată, nu mai face doi bani. Tu nu mai dai doi bani pe ea. Pentru că nu mai e viața ta și puterea cu pricina nu te privește pe tine, nu este un mod de a-ți onora imaginea și a-ți gâdila orgoliul.
  • Este pur și simplu puterea absolută pe care poate să o aibă un om într-o țară, prin funcția prezidențială, întrucât este învestit de toți, și în care datorează viața tuturor din acea țară.
  • Deci dintr-o dată un om își pune viața la dispoziție pentru 20 de milioane de oameni, în cazul nostru. Nu mai contează nimic pentru el. El nu se mai iubește. El iubește acea țară, este o pasiune totală pe care ți-o asumi în clipa în care te duci să candidezi la prezidențiale.
  • N-ai voie să vii la prezidențiale decât dacă simți că ești locuit de o pasiune a binelui fără pereche. Altfel, ești un ticălos care pui mâna pe putere ca să-ți aranjezi treburile tale, cum au vrut să facă ăștia de la PSD.
  • Bun, aici se joacă treaba: v-am dat din nou viață. Viața pe care ați avut-o în mandatul anterior a fost îngrădită, să spunem, și nu s-a putut manifesta așa cum ar fi trebuit din cauza neconcordanțelor aflate între pârghiile puterii. Dar acum, pe noul teren, trebuie să înviați ca să ne înviați.

VIDEO integral – AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here