Schimbări despre care nu toată lumea dorește să discute. În curtea din spate a Chinei, America devenit o superputere mai modestă

Sursa foto: Pexels

Statele Unite nu mai domină Asia-Pacific, dictându-le condițiile aliaților lor. În schimb, se oferă să fie un coechipier și să împartă responsabilitățile, scrie The New York Times într-o analiză.

Departe de Ucraina și de Gaza, în timp ce Grupul celor 7 democrații bogate se reunește în Italia pentru a discuta o serie de provocări vechi și înrădăcinate, natura puterii americane se transformă în regiunea pe care Washingtonul o consideră crucială pentru secolul viitor: Asia-Pacific.

Aici, America nu se mai prezintă ca un garant încrezător al securității. Terenul este prea vast, iar ascensiunea Chinei reprezintă o amenințare prea mare. Așa că Statele Unite s-au oferit să fie altceva – un coechipier dornic de modernizare militară și de dezvoltare tehnologică.

„În trecut, experții noștri vorbeau despre un model ”hub-and-spokes” pentru securitatea Indo-Pacificului”, a declarat luna aceasta secretarul apărării Lloyd J. Austin III la o conferință globală de apărare din Singapore. „Astăzi vedem ceva cu totul diferit”.

În această nouă eră, multe țări fac mai mult pe cont propriu și cu ajutorul SUA. Pentru prima dată, Statele Unite construiesc submarine cu propulsie nucleară împreună cu Australia, implică Coreea de Sud în planificarea armelor nucleare, produc motoare de avioane de luptă împreună cu India, împart sarcinile de supraveghere maritimă cu mici insule din Pacific și lucrează cu Japonia pentru a adăuga o capacitate ofensivă.

În spatele scenei, oficialii americani testează, de asemenea, noi sisteme de comunicații securizate cu partenerii lor. Ei semnează acorduri pentru a coproduce artilerie cu aliații și pentru a asigura rezervele de sânge din spitalele din regiune în cazul unui conflict. De asemenea, se antrenează cu mult mai multe națiuni în moduri mai extinse.

Aceste colaborări evidențiază modul în care regiunea vede China. Multe țări se tem de puterea militară și de beligeranța tot mai mare a Beijingului – amenințările sale împotriva insulei democratice Taiwan, pretențiile sale asupra celei mai mari părți din Marea Chinei de Sud și acapararea de terenuri la granița cu India. De asemenea, acestea sunt mai puțin sigure în ceea ce privește China ca partener economic, având în vedere încetinirea ritmului economiei sale post-Covid și înclinarea spre politici pro-creștere și pro-antreprenoriat sub conducerea lui Xi Jinping.

Dar oare țările care își unesc armele cu Statele Unite fac un pariu pe termen lung pe America în detrimentul Chinei? Sau își recunosc propria lor putere în creștere și se comportă pragmatic, obținând ceea ce pot de la o superputere instabilă în care un număr tot mai mare de alegători doresc ca țara să nu se implice în afacerile mondiale?

În interviurile cu mai mult de 100 de actuali și foști oficiali din Statele Unite și din țările din Indo-Pacific din ultimul an, mulți au spus că următorul secol va fi probabil mai puțin dominat de America decât acesta. Indiferent cine câștigă următoarele alegeri sau pe cele de după, au spus ei, națiunea responsabilă pentru ordinea mondială actuală a fost slăbită de războaiele din Irak și Afganistan, de efectele destabilizatoare ale ascensiunii Chinei asupra producției interne și de propriile diviziuni interne.

Lumea se schimbă, de asemenea, cu mai multe națiuni suficient de puternice pentru a influența evenimentele. Și, pe măsură ce Statele Unite împărtășesc tehnologii sensibile și acordă prioritate muncii în echipă, mulți cred că sunt martori atât la o reașezare globală, cât și la o evoluție a puterii americane.

Pentru moment, susțin ei, Statele Unite se adaptează la o lume multipolară. Învață să coopereze în moduri pe care mulți politicieni de la Washington, fixați pe supremația americană, nu le discută.

America diminuată

Statele Unite nu mai domină lumea așa cum o făceau odinioară.

De la cel de-al Doilea Război Mondial încoace, ponderea Statelor Unite în economia globală a fost redusă la jumătate. Acest lucru se explică în principal prin creșterea economică constantă a Asiei. Numai China produce aproximativ 35% din produsele manufacturate din lume, de trei ori mai mult decât Statele Unite. Japonia, India și Coreea de Sud s-au alăturat, de asemenea, primelor șapte țări din punct de vedere al producției, ceea ce conferă Asiei mai multă greutate industrială decât orice altă parte a lumii.

Superioritatea militară a Americii a fost mai bine menținută, dar China, cu un buget mai mic și o concentrare mai accentuată asupra Indo-Pacificului, are acum o marină mai mare ca număr de nave, un avans probabil în domeniul armelor hipersonice și mult mai multe fabrici pentru a extinde producția militară dacă este nevoie.

Democrația americană nu mai este, de asemenea, ceea ce a fost odată, iar asta se observă simplu, din numărul în scădere al proiectelor de lege pe care președinții le-au promulgat. Partidul Republican a blocat în mod repetat bugetele, retrăgându-l pe președinte din călătoriile în străinătate, pe lângă faptul că a întârziat ajutorul pentru parteneri precum Ucraina și Taiwan. Sondajele recente arată că majoritatea republicanilor doresc ca Statele Unite să joace un rol mai puțin activ în rezolvarea problemelor lumii.

Cu toate acestea, ambele partide s-au luptat cu modul în care să abordeze și să vorbească despre dinamica schimbătoare a puterii în Asia și despre limitele Americii.

„Este o problemă care datează de la mai multe administrații”, a declarat James L. Jones, un general în retragere din Corpul pușcașilor marini care a fost consilier pentru securitate națională în timpul președintelui Barack Obama. „Am avut o perioadă destul de lungă de timp în care Statele Unite au trimis mesaje contradictorii”.

Administrația Obama a promis un „pivot către Asia” care pare să nu se mai fi concretizat. Politica externă a administrației Trump – cu amestecul său de diatribe anti-China și renunțarea la un important acord de liber-schimb transpacific – a fost considerată de unele țări drept un semn de nesiguranță a SUA cu privire la provocarea din partea Beijingului.

China devenise deja un colos economic, cel mai important partener comercial pentru majoritatea națiunilor din Indo-Pacific și un investitor major.

De asemenea, țările din regiune au petrecut ultimele decenii producând milioane de noi consumatori din clasa de mijloc și dezvoltând o producție industrială sofisticată, alimentând un val de comerț regional care a făcut ca piața americană să devină mai puțin importantă, permițând în același timp unui număr mai mare de națiuni asiatice să creeze legături mai strânse.

Atât încrederea, cât și anxietatea au apărut din aceste tendințe mai largi. Bugetele militare din întreaga Asie au crescut vertiginos în ultimii ani, iar cererea de tehnologie militară americană nu a fost niciodată mai mare.

Cu toate acestea, multe țări din regiune se văd acum ca actori într-o ordine multipolară emergentă. „Noi suntem personajele principale în povestea noastră colectivă”, a declarat președintele Ferdinand R. Marcos Jr. din Filipine în timpul unui discurs de deschidere la conferința din Singapore. Și, ca urmare, s-au adresat Statelor Unite mai puțin ca protector, ci ca furnizor de bunuri (arme), servicii (instruire) și investiții (în noi tehnologii și în întreținerea echipamentelor).

Japonia a făcut cea mai bruscă schimbare. De la atenuarea tensiunilor cu Coreea de Sud, la retragerea din decenii de pacifism cu planuri de creștere puternică a bugetului său militar, până la semnarea unor acorduri de deplasare a trupelor cu Australia și alte țări, Tokyo a arătat clar că acum dorește să joace un rol de lider în protejarea stabilității regionale. Dar, chiar dacă Washingtonul salută această mișcare, acțiunile Tokyo-ului cresc în parte datorită unei evaluări critice a Statelor Unite.

În timpul unui exercițiu comun cu forțele aeriene americane în Guam anul trecut, comandanții japonezi au declarat că se așteaptă să devină mai activi deoarece vecinii Japoniei doresc ca Japonia să facă mai mult, ceea ce implică o recunoaștere generală a faptului că viitorul rol al Americii este incert.

„Statele Unite nu mai sunt ceea ce erau în urmă cu 20 de ani, 30 de ani”, a declarat un înalt oficial japonez din domeniul serviciilor de informații, care a vorbit sub condiția anonimatului pentru a nu-i jigni pe omologii săi americani. „Aceasta este realitatea”.

„Indiferent cine va fi următorul președinte”, a adăugat el, „rolul Statelor Unite va fi relativ diminuat”.

America se adaptează

Oficialii americani sunt conștienți de îndoielile lumii. Când li s-a spus că unii omologi din Asia au văzut umilință în răspunsul american, o mână de oficiali de la Washington au tresărit, ca și cum li s-ar fi stors suc de lămâie în ochi. Suna prea mult a slăbiciune.

Dar unii lideri ai Pentagonului au fost deschiși în ceea ce privește căutarea a ceea ce analiștii descriu ca fiind „co-dezvoltare, coproducție, co-susținere” cu partenerii – co-dezvoltare, coproducție, co-susținere. Și în timp ce oficialii americani vorbesc de zeci de ani despre alianțe în Asia, tonul și acțiunile lor din ultimii ani indică o schimbare subtilă, spre o abordare mai descentralizată a securității și o mai mare sinceritate în ceea ce privește preocupările lor.

Secretarul de stat Antony J. Blinken a ținut un discurs în septembrie în care a cerut mai multă umilință în politica externă pentru a face față „provocărilor pe care nicio țară nu le poate aborda singură”.

Generalul David H. Berger, generalul de top al Corpului de Infanterie Marină până când s-a retras anul trecut, a lansat în 2019 un plan amplu pentru a contracara forțele Chinei prin redistribuirea forțelor americane în Asia, trecând la unități mai mici, care sunt acum mai mobile, cu acces la baze în multe țări.

În Singapore, un oficial de rang înalt din domeniul apărării a declarat că formula implică națiuni mai capabile, care investesc în ele însele, în parteneriate în întreaga regiune și în colaborarea cu Statele Unite, care acceptă acum că nu trebuie să se afle în centrul tuturor relațiilor.

Indicii ale acestei Americi mai umile pot fi văzute în exercițiile militare multinaționale de amploare, în care alte țări joacă roluri mai importante, și în proiecte mai mici, cum ar fi un centru de fuziune din Pacific care a fost deschis anul trecut în Vanuatu, o țară insulară din Pacific. Un centru de date pentru analiza maritimă a amenințărilor, de la pescuitul ilegal până la invazia chineză, a fost conceput ca o operațiune exclusiv americană, până când partenerii locali au cerut un rol, iar oficialii americani au dat înapoi și i-au adus în joc.

India oferă un portret mai bine conturat al evoluției Americii, arătând interesul susținut al SUA pentru planuri cuprinzătoare și pe termen lung pentru a lucra îndeaproape cu un New Delhi din ce în ce mai încrezător – chiar dacă acest lucru înseamnă că trebuie să se liniștească preocupările legate de regresul său democratic.

În interviuri, unii oficiali indieni au declarat că un punct de cotitură a sosit atunci când americanii și-au retras trupele din Afganistan în august 2021, lăsând în urmă scene de haos uimitor care au sugerat că ar fi fost utilă o mai mare contribuție din partea regiunii.

„Statele Unite au făcut foarte puține consultări în perioada premergătoare retragerii și au început să facă mult mai multe după aceea”, a declarat un diplomat indian de rang înalt.

În cadrul întâlnirilor de la Ambasada Statelor Unite din capitala Indiei, pe fondul audierilor din Congres privind atacul din 6 ianuarie asupra Capitoliului, oficialii americani s-au mai domolit și au vorbit mai mult despre nuanțele de gri comune în democrațiile lor. Diplomații din ambele țări au declarat că îngrijorările legate de promovarea naționalismului hindus de către guvernul indian sau de suprimarea disidenței au fost acum diluate retoric prin următoarea abordare: „Avem o mulțime de puncte comune – extremism, discursuri de ură, dezinformare. Cum vă ocupați de asta?”.

Odată cu schimbarea modului în care oficialii americani vorbeau despre propria lor țară, a venit și o extindere a modului în care vedeau India: nu doar ca pe o piață uriașă, cu cea mai mare populație din lume, ci și ca pe un multiplicator pentru inovare.

India scoate peste 1,4 milioane de ingineri în fiecare an, la egalitate cu China. Într-un moment în care Statele Unite au început să fie îngrijorate de progresele chinezești în domeniul vehiculelor electrice, al rachetelor, al calculului cuantic și al altor tehnologii, India ar putea oferi un rezervor de talente care să le ajute să țină pasul.

Totul a fost reunit într-un acord strategic de apărare și axat pe tehnologie, dezvăluit în timpul vizitei de stat a premierului Narendra Modi la Washington în 2023.

New Delhi a fost cel mai entuziasmat de coproducția motoarelor pentru avioane de vânătoare, pe care și-o dorea de ani de zile. Dar Casa Albă a subliniat în propriul anunț că, cu investiții comune în toate domeniile, de la energie nucleară la microcipuri, „niciun colț al creativității umane nu va rămâne neatins” de un parteneriat care se întinde „de la mări la stele”.

Împinse de alte țări, este posibil ca Statele Unite să învețe în sfârșit că o abordare mai umilă poate da rezultate puternice, a declarat Ryan Crocker, un diplomat în retragere care a fost ambasador al SUA în Afganistan, Irak, Pakistan, Siria, Kuweit și Liban.

„Un anumit grad de umilință nu înseamnă slăbiciune”, a spus el. „Nu le putem face pe toate, nu ar trebui să le facem pe toate. Avem aceste relații și alianțe, haideți să ne dăm seama cine face ce”.

Riscurile acțiunilor americane

În conversațiile despre America cu liderii din domeniul apărării din Filipine, Japonia, India, Australia și alte țări, există adesea o aluzie la clienții fericiți.

Statele Unite, sub conducerea președintelui Biden, au vândut și au dat destul de mult. Rachete Tomahawk pentru Japonia. Ambarcațiuni ale pazei de coastă pentru Vietnam. Piste îmbunătățite pentru națiunea insulară Palau, situată strategic. Instruire tuturor celor din Asia care cer așa ceva.

Există un pericol în toată această generozitate?

Unii analiști se tem că efortul Americii de a-și răspândi marfa într-o lume mai fragmentată sporește punctele sensibile de contact în relația cu China, crescând riscul unei neînțelegeri care ar putea degenera într-un conflict.

„Forjarea de către Washington a unei rețele din ce în ce mai complexe de legături de securitate este un joc periculos”, au scris Mike M. Mochizuki și Michael D. Swaine, doi cercetători în domeniul apărării din Washington, într-un eseu recent pentru The New York Times.

În mod clar, Beijingul nu este mulțumit de creșterea parteneriatelor americane.

La conferința de la Singapore de la începutul lunii iunie, ministrul chinez al apărării, Dong Jun, a denunțat ceea ce a descris ca fiind „alianțe militare exclusive”, despre care a spus că „nu pot face regiunea noastră mai sigură”.

Dar dacă un risc al abordării colective a Americii ar putea declanșa o confruntare, un alt risc ar putea implica faptul că SUA nu reușesc să atragă suficient de multe avantaje de la partenerii săi.

Există multă ambiguitate în coalițiile care definesc din ce în ce mai mult puterea americană în Asia. Cum ar reacționa regiunea dacă Filipine s-ar împotmoli într-o ciocnire violentă în Marea Chinei de Sud? Sau în cazul unui război în Taiwan – un centru al afacerii globale cu cipuri pe care China îl consideră propriul teritoriu pierdut -, ar intra în acțiune țările care co-dezvoltă echipamente militare împreună cu Statele Unite?

De asemenea, nu este clar cum ar răspunde Washingtonul însuși la agresiunea chineză. Iar această incertitudine, potrivit multora, este ceea ce țările caută cu disperare să înțeleagă pe măsură ce trag America mai aproape.

„În cei peste 40 de ani de când cunosc Statele Unite, v-am văzut trecând prin anxietăți de autocritică excesivă și valuri de orgoliu”, a declarat Bilahari Kausikan, unul dintre cei mai experimentați diplomați din Singapore. „Nu ar trebui să facem greșeala de a crede că niciuna dintre ele nu este o stare permanentă”.

Provocarea pentru Asia și pentru lume, a adăugat el, este că America a devenit din ce în ce mai disfuncțională. Și nicio altă țară nu face la fel de mult pentru a proteja ordinea de care au nevoie alte națiuni și economii.

Ceea ce s-a schimbat este faptul că un număr tot mai mare de oficiali americani recunosc acum că este nevoie de mai multă asistență, nu doar din partea aliaților familiari. Într-o perioadă de provocări deconcertante – Gaza, Ucraina, China, Coreea de Nord, pandemii, schimbări climatice, inteligență artificială, arme nucleare – sarcinile lor implică acum convingerea celorlalți că umilința poate fi la fel de americană ca încrederea și că aceasta este integrată într-o strategie durabilă, indiferent cine este președinte.

Când amiralul John Aquilino, aflat în ultimele sale zile în calitate de șef al Comandamentului Indo-Pacific al SUA, a fost întrebat cum arată ziua sa tipică în timpul unui eveniment din Australia în aprilie, nu a menționat portavioane, ci doar aliați.

„Petrec foarte mult timp fie la telefon, fie în e-mail, fie în avion pentru a-mi vizita partenerii”, a spus el.

Mulți dintre omologii săi din regiune, a adăugat el, au numerele de telefon ale celorlalți pe apelare rapidă.

Cum va afecta verdictul lui Hunter Biden alegerile din SUA? Riscul cel mai mare pentru președintele american

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here