Scrisoare a Colegiului Medicilor către români: Ne mor pacienţi tineri, ajung copii la ATI, mor oameni cu şi fără comorbidități

Foto: INQUAM/Virgil Simionescu

Colegiul Medicilor din Bucureşti a transmis, miercuri, o scrisoare deschisă adresată tuturor românilor, intitulată ”Strigăt de disperare”, transmite News.ro.

”Ne este din ce în ce mai greu să facem faţă valului de îmbolnăviri de COVID-19”, afirmă medicii care fac apel la vaccinare, singura variantă ştiinţific demonstrată care poate reduce răspândirea virusului şi oprirea valului al patrulea al pandemiei. ”Ne mor pacienţi tineri, ajung copii în secţiile de ATI, mor oameni cu comorbidităţi şi fără comorbidităţi. Suntem la răscruce”, au mai transmis medicii.

”Dragi bucureşteni, Dragi români,

Nouă, corpului medical, ne este din ce în ce mai greu să facem faţă valului de îmbolnăviri de COVID-19 atât în rândul populaţiei, cât şi în rândul nostru, al cadrelor medicale.

Ultimele zile ne arată un sistem medical întins la maximum şi ajuns la limită, mai ales pe zonele unde se tratează pacienţii COVID-19. Zi de zi asistăm la tragedii: pacienţi care mor, familii aflate în suferinţă, medici ajunşi la capătul puterilor, pacienţi şi cadre medicale infectate cu SARS-CoV-2 care au nevoie de îngrijiri medicale. Iar numărul este foarte mare”, au transmis, miercuri, medicii din Bucureşti, în documentul intitulat ”Strigăt de disperare”.

Medicii consideră că gradul scăzut de vaccinare în rândul populaţiei reprezintă, poate, şi un eşec în ceea ce priveşte încrederea care trebuie să existe între corpul medical şi populaţie.

”Medicina este ştiinţă, iar ştiinţa înseamnă cercetare, schimb de experienţă, schimb de idei, discuţii pro şi contra, pentru ca la final rezultatul să însemne binele comun. Astăzi, ştiinţa şi medicina bazată pe dovezi ne spun, inclusiv prin vocile forurilor internaţionale de referinţă în domeniul sănătăţii, că vaccinarea reprezintă unul dintre instrumentele importante pentru gestionarea cât mai eficientă a pandemiei de COVID-19.

DA, şi o persoană vaccinată se poate îmbolnăvi.

DA, şi o persoană vaccinată poate dezvolta forme severe ale infecţiei cu SARS-CoV-2. DAR proporţia acestor cazuri este mult mai mică în rândul persoanelor vaccinate faţă de cele nevaccinate”, au mai transmis medicii.

 ”Această scrisoare deschisă nu este doar un alt apel aruncat în eter. Este un strigăt de disperare, al nostru, al corpului medical bucureştean, prin vocea Colegiului Medicilor din Municipiul Bucureşti, pentru ca dumneavoastră, populaţia din Bucureşti, dar şi populaţia României în ansamblul său, să reflectaţi la informaţiile transmise”, au adăugat medicii.

Aceştia vorbesc despre situaţia din spitale: ”DA, suntem disperaţi, pentru că zi de zi pierdem sute de pacienţi care mor în spitalele româneşti. DA, suntem disperaţi pentru că oricât de multe eforturi am face, această boală parşivă ne ia pacienţi. DA suntem disperaţi pentru că de multe ori suntem în faţa acestei boli dezarmaţi şi cu mâinile goale. Şi DA, suntem disperaţi, pentru că, din păcate, de prea multe ori am auzit: Nu pot să respir… Nu sunt vaccinat… Zilnic vorbim cu colegi care ne spun că nu ştiu ce să mai facă”.

Medicii afirmă că mor tineri şi vârstnici, cu sau fără boli asociate.

”Ne mor pacienţi tineri, ajung copii în secţiile de ATI, mor oameni cu comorbidităţi, mor oameni fără comorbidităţi. Suntem la răscruce şi cred că doar un efort comun, al nostru şi al dumneavoastră, poate face să plafonăm şi să stopăm acest val al pandemiei de COVID-19. Ştiinţa ne spune astăzi că prin vaccinare şi prin respectarea măsurilor de protecţie putem lupta mult mai eficient cu această pandemie. Acest apel este născut din suferinţa care se simte şi se trăieşte în unităţile medicale care tratează pacienţi COVID-19 şi este scris cu responsabilitatea unor oameni care pun ştiinţa şi medicina bazată pe dovezi pe primul plan”, se mai arată în document.

Capitala a ajuns, miercuri, la o incidenţă cumulată a cazurilor de coronavirus de 15,1 la mie, de peste 10 ori mai mar decât în urmă cu o lună.

În aceste condiţii, toate spitalele sunt pline de pacienţi, unii în stare gravă.

Necesara voce a Sudului Global

1 COMENTARIU

  1. Da desigur, insa, si noi populatia prostita , umilita si batjocorita , mintita si furata de fiecare medic corupt , sau politician, sau judecator, sau de cel mai neinsemnat slujbas din sistemul bugetar romanesc suntem disperata. In afara de faptul ca populatia mai putin educata nu este instruita de insusi medicul de familie, spune multe. In alte tari civilizate unde medicii nu au depus inutil juramantul lui Hipocrates, nu asteapta spaga si isi contacteaza pacientii ajutand pe fiecare in parte sa inteleaga corect urgenta si sa se lase vaccinat de cel caruia ii pasa de semeni. La fel si biserica este obligata de imprejurari sa puna umarul , ori nu sa fie indiferenta sau chiar sa boicoteze. La fel si scoala. Pentru ce nu va implicati intr-adevar si nu conlucrati cu factorul politic, si cu intreg sistemul social sa puteti civiliza acest popor iaflat inca in evul mediu, tinut intentionat de cei cu responsabilitate de pe fiecare treapta socio- politico- culturala ? (de ce va uniti cu cei amintiti , doar in minciuna, sfidare si furaciune?)
    Insa pentru ca acest miracol sa se intample , va trebui ca toata asa zisa elita romaneasca sa se domesticeasca si apoi sa se civilizeze pe sine. In Romania orice speranta a murit inca din fasa, iar lupta pentru democratizarea tarii si bunastarea populatiei prin tot ceea ce implica invatamantul, sriinta si cultura, libertatea de exprimare si decizie, etc, din pacate este pierduta. Iar pentru toata aceasta drama a unei natii, vinovate sunt gastile ticaloase sub umbra partidelor politice psd si pnl. Multumiti tovarasi usl-ului si marionetei Grivco!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here