Scrisoare deschisă adresată de Consiliul Elevilor premierului Nicolae Ciucă: Vă aducem la cunoştinţă şi vocea elevilor din anii terminali, care arată nelinişte

Consiliul Naţional al Elevilor transmite, vineri, o scrisoare deschisă primului ministru Nicolae Ciucă, informându-l că vocea elevilor care anul acesta trebuie să susţină examenele naţionale ”arată nelinişte” şi solicitându-i ”soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză”. ”Solicităm urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, un act educaţional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs. De asemenea, menţionăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua”, îi scriu premierului reprezentanţii elevilor, relatează News.ro.

În scrisoarea deschisă transmisă, vineri, şefului Executivului, Consiliul Elevilor cataloghează actualele circumstanţe drept ”un capitol trist al educaţiei din România”.
Forul reprezentativ atrage atenţia asupra situaţiei elevilor care anul acesta ar trebui să susţină examenele naţionale.
”Trebuie să vă aducem la cunoştinţă şi vocea elevilor din anii terminali, care arată nelinişte în situaţia în care săptămâna viitoare debutează înscrierea la examenul de Bacalaureat, fără a avea la momentul actual mediile încheiate. «Se vor amâna examenele până la mijlocul verii sau până în toamnă?»; «Ce se întâmplă dacă vreau să aplic la o facultate în străinătate, iar calendarul de admitere ar fi afectat de amânarea examenelor?»; «Se va îngheţa anul şcolar?» – sunt doar câteva dintre întrebările care îi frământă pe aceşti elevi de la declanşarea grevei. Soluţionarea în cel mai scurt timp a acestei situaţii de criză este impetuos necesară”; se arată în scrisoarea deschisă a Consiliului Elevilor.
Forul reprezentativ al elevilor consideră că actuala situaţie este una ”de haos, de incertitudine”, arătând că, ”fără o motivaţie financiară corespunzătoare, nu poate fi vorba despre cadre didactice determinate să îşi desfăşoare în mod optim activitatea la clasă”.
Elevii sunt de părere că, şi dacă profesorii ar reveni în clase, protestul lor nu ar putea fi considerat încheiat. Consiliul Elevilor îşi afirmă susţinerea faţă de profesori.
”Solicităm urgentarea demersurilor de soluţionare a revendicărilor cadrelor didactice pentru a susţine, pe termen lung, un act educaţional de calitate, iar pe termen scurt, încheierea în condiţii optime a anului şcolar în curs. De asemenea, menţionăm că fără a lua în considerare solicitările profesorilor, chiar înainte de adoptarea unei noi legi a salarizării, nu vom putea numi această grevă încheiată, chiar dacă cursurile s-ar relua. Finanţarea corespunzătoare a sistemului de educaţie trebuie să devină realitate, nu doar o promisiune repetată anual la adoptarea fiecărui buget. Sperăm ca Guvernul României să găsească soluţiile care vor readuce cât mai repede echilibrul în sectorul de educaţie. Aşadar, vă rugăm să luaţi în calcul aspectele prezentate mai sus şi să demaraţi consultări constante cu reprezentanţii sindicatelor din învăţământ, pentru ca elevii, părinţii şi profesorii să nu fie în niciun fel afectaţi pe viitor”, se mai arată în scrisoarea adresată premierului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here