Se repetă scenariul asasinării lui Jamal Khashoggi? Ce acuzații aduce Arabiei Saudite fiica unui fost șef de servicii secrete

Fiica unui fost înalt oficial din cadrul serviciilor de informații saudite spune că reprezentanții guvernului saudit au încercat să o atragă la consulatul Arabiei Saudite din Istanbul, unde a fost ucis jurnalistul Jamal Khashoggi. Tentativa face parte dintr-o serie de amenințări la adresa ei și a familiei ei, a spus Hissah Al-Muzaini pentru CNN.

Hissah Al-Muzaini, fiica fostului oficial saudit Saad Aljabri, a povestit că oficiali ai că regatului au încurajat-o să meargă la consulatul din Istanbul.

Sunt norocoasă că nu m-am dus, altfel copiii mei nu ar mai avea mamă”, a spus ea.

Familia lui Al-Muzaini a mai făcut această acuzație și într-un proces civil intentat la începutul acestui an. Potrivit plângerii, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman „a încercat să o atragă pe fiica doctorului Saad, Hissah Al-Muzaini, la consulatul saudit din Istanbul”. Guvernul saudit nu a răspuns la solicitarea CNN de a comenta afirmația.

Tatăl ei, Saad Aljabri, este implicat în prezent într-un proces civil la Washington, în care spune că bin Salman, cunoscut și sub numele de MBS, a trimis o echipă de asasini în Canada, unde el și fiica lui locuiesc în prezent, și că bărbații au fost interceptați pe aeroportul internațional din Ottawa și deportați de autoritățile canadiene.

Aljabri, care a fost consilier al fostului prinț moștenitor Mohammed bin Nayef înainte de a fi destituit, în 2017, a repetat într-un interviu pentru CBS acuzațiile la adresa prințului Mohammed Bin Salman Al Saud, acum conducătorul de facto al Arabiei Saudite, și a susținut că doi dintre copiii săi au fost trimiși nejustificat la închisoare în Arabia Saudită.

Cei doi copii ai lui Aljabri, Sarah și Omar, au fost condamnați pentru spălare de bani și tentativă de evadare și condamnați la închisoare în ceea ce Human Rights Watch a numit un proces „inechitabil” și „o aparentă încercare de a-l constrânge” pe Aljabri să se întoarcă în Arabia Saudită.
Al-Muzaini a reiterat acuzațiile tatălui ei și a spus, de asemenea, că soțul ei a fost răpit.

„Trăim un coșmar de patru ani. Imaginați-vă, tatăl meu a fost vizat de o echipă de asasini, frații mei au fost închiși și acuzați de lucruri pe care nu le-au făcut… soțul meu a fost închis, răpit și torturat”, a pus ea.

Soțul lui Al-Muzaini, Salem, a fost arestat anul trecut, potrivit Reuters. Al-Muzaini a spus că soțul ei a fost anterior „forțat sub tortură să-și cedeze toate bunurile și averea în schimbul libertății sale” după ce a fost reținut în Ritz-Carlton din Riad în 2017. Atunci, MBS reținuse aproximativ 200 de membri ai familiei, oficiali saudiți și oameni de afaceri, în numele unei campanii anticorupție.

Tratamentul soțului și fraților ei face parte din ceea ce Al-Muzaini a descris drept o „răzbunare personală a lui MBS” împotriva tatălui ei. Referindu-se la bin Salman, ea a spus că „se teme de ceea ce știe” tatăl ei și că informațiile pe care le are acesta pot reprezenta o barieră între bin Salman și tron.

„Trăim cu frică. Ne uităm mereu peste umăr. Nu ne simțim în siguranță. Nu știu cum ne putem simți în siguranță atunci când oameni ca acesta urmăresc membrii familiei și trimit echipe de asasini și ucid oameni în ambasade și consulate”, a spus ea.

CNN a contactat în mod repetat Ambasada Arabia Saudită la Washington și Ministerul Saudit de Externe cu privire la afirmațiile lui Al-Muzaini, dar nu a primit nicio reacție.

Într-o declarație transmisă CBS, oficialii saudiți au negat acuzațiile și au spus că Aljabri este „un fost oficial guvernamental discreditat, care a mințit în trecut și a încercat să distragă atenția pentru a ascunde delictele financiare pe care le-a comis, care se ridică la miliarde de dolari, pentru a oferi o viață fastuoasă familiei sale.”

În ianuarie, mai multe companii de stat saudite l-au dat în judecată pe Aljabri în Canada, acuzându-l că a deturnat miliarde de dolari în timp ce era oficial guvernamental. Un tribunal canadian pus sub sechestru bunurile lui Aljabri în acest procesÎntrebată în legătură cu acest subiect, Al-Muzaini a spus: „Tatăl meu a negat toate acuzațiile și procesul este încă în desfășurare”.

Jurnalistul Jamal Khashoggi a fost ucis în 2018 în consulatul din Istanbul al Arabiei Saudite, iar cadavrul său a fost tăiat în bucăți. Dispariţia misterioasă a lui Khashoggi, care a intrat pe 2 octombrie în consulatul din Istanbul pentru un demers administrativ şi nu a mai ieșit de acolo, a generat o criză internaţională la acel moment.

Potrivit unui raport al serviciilor de informaţii americane, prinţul moştenitor al Arabiei Saudite, Muhammad bin Salman, ar fi aprobat o operaţiune în Istanbul pentru capturarea sau uciderea jurnalistului disident.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here