ALEGERI ÎN FRANȚA | Extrema dreaptă îi împinge pe alegătorii stângii să-i dea votul util lui Macron încă din primul tur

© Ghislain Mariette / Présidence de la République

Mai mult de jumătate dintre alegătorii lui Yannick Jadot și Anne Hidalgo sunt tentați de un vot util pentru șeful statului încă din primul tur, notează Le Figaro.

<< Mai mult de jumătate dintre potențialii alegători ai lui Yannick Jadot (EELV) și Anne Hidalgo (PS) și 41% dintre susținătorii LFI plănuiesc să îl voteze pe Emmanuel Macron în primul tur pentru a bloca extrema dreaptă, potrivit unui studiu publicat, joi, 28 octombrie, de Fundația Jean – Jaurès.

Pentru studiul său, Adélaïde Zulfikarpasic, directorul BVA Opinion, s-a bazat pe rezultatele unui sondaj al acestui institut publicat la sfârșitul lunii septembrie. Într-un context de intenții puternice de vot pentru extrema dreaptă, explică ea, ceea ce este în joc în ochii multor alegători de stânga nu este „prezența, pentru moment foarte improbabilă a unui candidat de stânga în turul doi, ci însăși prezența unui candidat care garantează sistemul și instituțiile (ca să nu spunem, democrația)”.

În plus, „managementul crizei” și „sprijinul său la nivel economic” joacă și ele în favoarea lui Emmanuel Macron, potrivit Adelaidei Zulfikarpasic.

„Blocați extrema dreaptă”

Votul util în favoarea lui Emmanuel Macron, din primul tur, „pentru a bloca extrema dreaptă” în cazul candidaturii polemistului Eric Zemmour, este avut în vedere de 54% dintre alegători care se declară pentru Yannick Jadot și de 57% dintre cei care înclină spre Anne Hidalgo. Și printre susținătorii LFI, totuși a priori mai de stânga, aceasta a atins un nivel ridicat, 41%.

Studiul subliniază, de asemenea, că 49% dintre alegătorii lui Benoît Hamon (pe atunci PS), din 2017, iau în considerare un vot pentru președintele în funcție. Pentru Adelaide Zulfikarpasic, acest mecanism se bazează „pe o idee centrală: că stânga nu va putea – în starea actuală – să figureze în al doilea tur al acestor alegeri prezidențiale”.

Sondajul a fost realizat online în zilele de 22 și 23 septembrie, pe un eșantion de 1.000 de persoane, reprezentativ pentru populația franceză de 18 ani și peste, conform metodei cotelor. Intențiile de vot nu constituie o prognoză a rezultatului scrutinului. Ele oferă o indicație a echilibrului de putere și dinamică în ziua sondajului. >>

ALEGERI ÎN FRANȚA | Starurile extremei drepte franceze, în pelerinaj la Curtea lui Orban

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here