Se va repeta sau nu istoria? Vor avea tratamentele revoluționare anti-Covid soarta vaccinurilor?

Sursa: Pixabay

„La aproape un an de la începerea primelor campanii de vaccinare împotriva Covid-19, marea majoritatea au ajuns la oamenii din țările bogate, neexistând o cale clară spre soluționarea disparității”, notează The New York Times.

<< Veștile din această lună, potrivit cărora un medicament antiviral s-a dovedit eficient împotriva coronavirusului, într-un amplu studiu clinic, au adus o nouă speranță privind un punct de cotitură în pandemie: un viitor nu prea îndepărtat în care o simplă pastilă ar putea împiedica decesul persoanelor infectate sau formele grave ale bolii.

Medicamentul, molnupiravirul, produs de Merck, este ușor de administrat și poate fi luat acasă. Rezultatele studiului au arătat că a redus la jumătate riscul de spitalizare și deces în rândul persoanelor cu risc ridicat, la începutul infecțiilor. Compania a solicitat autorizația de utilizare de urgență de la Food and Drug Administration; o decizie ar putea veni la începutul lunii decembrie.

Spre deosebire de producătorii de vaccinuri Pfizer și Moderna, care au rezistat solicitărilor de oferi acorduri de licență pentru a permite producătorilor de peste tot să producă serul, Merck va permite producătorilor de generice din India să vândă pastilele la un preț mult mai mic în peste 100 de țări mai sărace. Majoritatea țărilor din Africa subsahariană, unde ratele de vaccinare sunt de până la 3%, sunt acoperite de acord.

Susținătorii accesului la medicamente spun că acordul de licențiere Merck reprezintă un început încurajator, însă este doar un mic pas către echitate. Merck a început producția medicamentului, dar nu este clar cât din produsul generic va fi disponibil anul viitor. Acordurile exclud multe națiuni subvaccinate, cum ar fi Ucraina, care au fost puternic lovite de Covid. Iar un antiviral trebuie combinat cu teste fiabile și accesibile, care sunt, de asemenea, limitate în multe locuri.

Mai mulți alți producători de medicamente, inclusiv Pfizer, sunt așteptați să anunțe date de eficacitate din studiile de medicamente similare; companiile au spus că este prea devreme să comenteze dacă vor încheia acorduri similare.

Toate acestea înseamnă că tratamentele ar putea rămâne în mare parte la națiunile capabile să plătească pentru accesul timpuriu, așa cum s-a întâmplat cu vaccinurile.

„Un medicament ca acesta, care este ținut la temperatura camerei, îl poți duce chiar și în cele mai îndepărtate părți ale lumii – este corect să spunem că acest medicament ar putea preveni sute de mii de spitalizări și decese”, afirmă John Amuasi, un infecțiosnist expert în boli și sănătate globală, la Centrul Kumasi pentru Cercetare Colaborativă în Medicină Tropicală, din Ghana. „Dar bariera va fi prețul. Uitați-vă la cât a durat ca vaccinurile să ajungă în Africa. Îmi fac griji că suntem pe cale să procedm la fel cu medicamentele”.

La mai mult de 18 luni de la pandemie, Covid rămâne o boală care, în mare parte, trebuie mai degrabă suportată decât tratată. Cele câteva medicamente care au prezentat unele beneficii – cum ar fi anticorpii monoclonali – sunt costisitoare, greu de administrat și, în țările sărace, rare sau absente. Cu toate acestea, fără o vaccinare pe scară largă, acele populații rămân vulnerabile la Covid și au nevoie de medicamente la prețuri accesibile.

Guvernul SUA a cumpărat o mare parte din aprovizionarea cu remdesivir antiviral anul trecut, după ce cercetările timpurii au arătat că ar putea accelera recuperarea în Covid. Acum urmărește o strategie similară pentru molnupiravir: are un acord de 1,2 miliarde de dolari pentru a cumpăra 1,7 milioane de doze de medicament dacă primește autorizarea din partea FDA. Asta reprezintă 20% din ceea ce compania spune că poate produce în acest an. Și alte țări relativ bogate, inclusiv Australia, Coreea de Sud și Noua Zeelandă, au semnat acorduri.

Merck a fost criticat acum două decenii pentru că și-a vândut medicamentele pentru HIV la prețuri inaccesibile în Africa. De această dată, compania a recunoscut imperativul extinderii timpurii a accesului.

„Aveam într-adevăr responsabilitatea ca, dacă s-a constatat că acest medicament este un medicament oral sigur și eficient, care poate fi luat acasă, să ne asigurăm că, în special în țările cu venituri mici și medii, care nu au cele mai puternice sisteme de îngrijire a sănătății, accesul să fie foarte larg ”, a declarat Jenelle Krishnamoorthy, vicepreședintele Merck pentru politică globală.

Licențele voluntare pe care compania le-a negociat cu producătorii de medicamente din India oferă posibilitatea ca guvernele din cele mai sărace țări să poată cumpăra molnupiravir cu mult sub 20 de dolari pentru o cură de cinci zile, comparativ cu 712 de dolari, cât este prețul în acordul cu SUA.

Cele opt companii indiene sunt în studii clinice cu versiunile lor de medicament, iar patru au confirmat, pentru The Times, că se așteptau să publice în curând rezultatele; un director din industrie, care nu a fost autorizat să vorbească oficial, afirmă că se așteaptă ca firma sa să producă medicamentul pentru mai puțin de 10 dolari pe cură.

Suerie Moon, un expert în probleme de acces la medicamente, a numit licențele generice indiene Merck un precedent pozitiv pentru tratamentele Covid – și o mișcare inteligentă de afaceri pentru companie.

„Nu este o coincidență faptul că Merck are experiența din HIV – pe plan intern, cu conducerea și cultura lor, ei știu că, dacă nu abordează provocările legate de acces, vor fi trântiți”, a declarat dr. Moon, co-director al Global Health Centre at the Graduate Institute of International and Development Studies, din Geneva.

Producția generică nu este în sine o garanție a accesului global. Jumătate din toate infecțiile cu coronavirus raportate în țările cu venituri mici și medii în primele șase luni ale anului 2021 au avut loc în 32 de țări excluse din licența Merck. Brazilia, Malaezia, Mexic și Peru nu sunt incluse. Nici China și Rusia nu sunt.

Licențele generice de producție pentru teritoriile restricționate pot lăsa țările cu venituri medii care au sisteme de sănătate publice fragile să plătească prețuri aproape la fel de mari ca și cele bogate. Merck spune că va utiliza datele Băncii Mondiale privind veniturile din aceste țări, pentru a calcula cât să perceapă pentru fiecare medicament.

Merck este, de asemenea, în negocieri cu Medicines Patent Pool, un organism nonprofit susținut de Organizația Națiunilor Unite, care lucrează pentru a face accesibile tratamentele și tehnologiile medicale. Charles Gore, directorul organizației, a declarat că speră că Merck va agrea un acord de licențiere care ar putea permite companiilor dintr-o gamă și mai largă de locuri să producă medicamentul, în timp ce Merck își vinde propriul produs în țările bogate. O astfel de afacere, a spus el, va constitui un precedent important pentru alte companii.

Dacă Merck, Pfizer sau alți producători de medicamente nu asigură disponibilitatea pe scară largă a tratamentelor pentru Covid, s-ar putea confrunta cu folosirea pe scară largă a licențelor obligatorii, în care guvernele anulează restricțiile de proprietate intelectuală pentru a permite fabricarea medicamentelor, adesea în situații de urgență. În timp ce Merck va câștiga o redevență pentru medicamentele vândute de către producătorii de medicamente generice și, probabil, și pentru orice tranzacții la care se ajunge prin fondul de brevete, în baza licențelor obligatorii compania nu are niciun cuvânt de spus în ceea ce privește prețul medicamentului sau valoarea redevenței.

Unitaid, agenția mondială de sănătate cu sediul la Geneva, a declarat că este necesară o nouă finanțare de 3,5 miliarde de dolari din partea națiunilor bogate pentru a face terapica accesibilă, cea mai mare parte a acesteia pentru antivirale în țările cu venituri mici.

„Avem nevoie de un efort global. Avem nevoie de donatori pentru a mri fondurile pentru a ne asigura că tratamentele ajung la toată lumea”, a declarat directorul de strategie, Janet Ginnard.

Unitaid și partenerii se pregătesc să încheie un acord provizoriu de cumpărare pentru un tratament precum molnupiravir, condiționat de o recomandare a OMS.

Dar nu este clar ce cantitate va fi disponibilă, având în vedere acordurile bilaterale care au fost încheiate sau sunt negociate de SUA și de alții.

„Țările vor prefera să negocieze bilateral sau la nivel regional în loc să aștepte și să se bazeze pe un mecanism global”, a spus dr. Moon.

Ea a menționat că, pe măsură ce oferta de vaccinuri a devenit o criză globală, țările cu venituri mai mici au contractat împrumuturi pentru a încheia acorduri bilaterale, iar achizițiile pentru tratament ar putea decurge la fel.

Licențele voluntare ale Merck, pentru molnupiravir, aparțin tuturor companiilor din India, o concentrare care ar putea prezenta riscuri. Covax, alianța organizațiilor susținute de Organizația Națiunilor Unite care lucrează pentru livrarea vaccinurilor către țările mai sărace, se bazează pe Institutul Serului din India pentru a produce cea mai mare parte a dozelor. Dar după ce virusul a crescut în intensitate, în martie, guvernul indian a interzis exporturile de vaccinuri, iar acestea au fost reluate abia acum.

Se ridică, de asemenea, o întrebare referitoare la lanțul de aprovizionare: licențele din Fondul de brevete pentru medicamente al Națiunilor Unite ar putea aranja lucrurile astfel încât companii din întreaga lume să producă tratamente generice. Dar majoritatea materiilor prime ale medicamentelor sunt fabricate în India și China și s-au confruntat cu crize pe tot parcursul pandemiei.

Experiența recentă cu vaccinurile sugerează că, dacă va exista o ofertă limitată, cei care pot plăti vor avea primii acces, a declarat Mariângela Simão, un oficial înalt al Organizației Mondiale a Sănătății. „Riscul este acum ca țările bogate să domine piața și să cumpere toate aceste medicamente”, a spus ea.

Experta mai arată că OMS a avut un succes limitat în eforturile depuse pentru a facilita accesul la tratamentul pentru Covid.

„Am avut dificultăți enorme. Am discutat cu fiecare companie care are un produs care ar putea fi bun, am discutat despre acordarea de licențe voluntare prin intermediul Medicament Patent Pool și există foarte puțin interes”, a spus ea. „Dacă nu există o deschidere din partea industriei pentru a împărtăși tehnologia acum, când lumea are cea mai mare nevoie de ea, atunci când?”

Testarea va constitui o provocare suplimentară. Medicamentele funcționează cel mai bine dacă sunt luate imediat ce apar simptomele, iar pacienții trebuie să fie siguri că au coronavirus. Dar testele sunt rare în multe locuri: OMS estimează că mai puțin de 15% dintre infecțiile cu Covid sunt detectate în Africa, de exemplu.

Dar dacă tratamentul antiviral timpuriu este disponibil la nivel global, ar putea reduce răspândirea. „Atunci vei ava mai puține sisteme de sănătate aduse în incapacitate și o recuperare economică mai mare, în beneficiul tuturor”, afirmă Brook Baker, profesor de drept la Universitatea Northeastern, care face parte dintr-un grup pentru acces terapeutic, sub egida OMS. „Chiar și dintr-o perspectivă oarecum interesată, este miop și contraproductiv să nu asigurăm accesul la aceste medicamente”. >>

Prin ce diferă China lui Xi Jinping de China lui Mao

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here