Secretele Casei Ruse din Berlin: Mesaje criptate de la Moscova, furt, infractori, legături nemenționate în CV

<< Procuratura din Berlin a lansat o anchetă în asupra Casei Ruse de Știință și Cultură (CRSC), mai cunoscută sub numele de „Casa Rusă”, legat de respectarea Legii comerțului exterior și plăți efectuate sub regimul de sancțiuni. Anterior, Curtea de Conturi a Federației Ruse găsise numeroase nereguli financiare, la CRSC. Formal, această organizație are ca scop promovarea interacțiunii culturale între țări, dar de facto a devenit unul dintre instrumentele războiului hibrid, al propagandei ideologice și amestecului politic în treburile Germaniei. În același timp, membrii CRSC acționează adesea prin infractori. De exemplu, Casa Rusă a plătit pentru vizita în Rusia a unui cetățean german, Maxim Schlund, care în septembrie anul trecut a fost unul dintre organizatorii unui miting în masă la Köln în sprijinul politicii Kremlinului. După cum a aflat The Insider (ru – AICI, en – AICI), germanul Schlund s-a dovedit a fi un rus condamnat anterior, Rostislav Tesliuk >>.

<< Deputatul Volker Beck (Partidul Verzilor) a depus o plângere împotriva Casei Ruse. În documentul trimis la parchet, el a afirmat că „este pur și simplu inacceptabil ca o organizație din Germania să fie angajată în propaganda Kremlinului, în timp ce oameni mor în fiecare zi în războiul din Ucraina”.

CRSC din Berlin este cea mai mare filială a Rossotrudnicestvo (Agenția Federală a Rusiei pe problemele Comunității Statelor Independente, Compatrioților care locuiesc în străinătate și Cooperării Umanitare Internaționale) și îi costă pe contribuabilii ruși aproximativ 10 milioane de dolari pe an.

Note criptate de la Moscova, consultate de The Insider, fac recomandări Casei Ruse cu privire la modul de promovare a soft power în Germania:

  • „CRSC ar trebui să fie un cadru motivant pentru promovarea unei ideologii clare ca un sistem de principii de valori călăuzitoare care diferențiază CRSC de concurenții săi de pe circuitul soft-power. Noile idei ar trebui să formeze o colecție ordonată în loc de colecție haotică. Este important să se creeze o imagine coerentă, care să fie percepută chiar și la nivel subconștient de către societatea din țara gazdă. Aici merită analizaate cele mai bune practici sovietice fără a le copia direct”.

Înainte de pandemie, CRSC organiza 300-400 de evenimente de propagandă în fiecare an, în Germania, cum ar fi „Weekend-uri la Casa Rusă”, „Conservarea patrimoniului istoric și cultural în străinătate și creșterea generației tinere”, „Rolul sfinților ruși în domeniul educația spirituală și morală a tinerilor”, „Bună ziua, Rusia”, „Anotimpuri rusești la Berlin”, „Sobibor”, etc.

Acestea au inclus lecții plătite de limba rusă, cote pentru tinerii compatrioți care trăiesc în Germania pentru a studia la universitățile rusești și vizite plătite ale delegațiilor de tineret, în Rusia, prin intermediul CRSC. După ce trupele ruse au atacat Ucraina, CRSC a trecut la cursuri online de limbă rusă și a încetat să organizeze evenimente. Veniturile s-au prăbușit și nu au existat bani pentru plata securității și utilităților germane. Mesaje alarmante, criptate, au fost trimise la Moscova, cerând bani.

Cu toate acestea, în urmă cu două luni, Casa Rusă a devenit din nou activă, invitând cetățenii să vizioneze filme sovietice în cinematograful său. În calitate de braț al Rossotrudnicestvo, care se află pe lista de sancțiuni a UE, Casa Rusă nu are drept de a face profit în Germania din vânzarea de bilete la evenimentele sale sau din închirierea de spații aflate în competența sa.

La Berlin, CRSC i s-a acordat drept de folosire perpetuă a unui teren de 0,68 hectare și a unei clădiri cu o suprafață totală de 29.000 de metri pătrați care adăpostește 64 de apartamente rezidențiale și facilități tehnice. În plus, dispune de o vilă cu două etaje pe Zittauer Strasse 29,din Dresda (un teren de 0,12 hectare, o clădire cu o suprafață totală de 303 metri pătrați), deținută anterior de Grupul de Vest al trupelor sovietice din Germania. Majoritatea locuințelor CRSC sunt închiriate firmelor germane. Pe lista chiriașilor se afla magazinul de modă Escada, compania Crist, Kulturverein Tolstoi e.V., agenția de turism Ada Reisen, firmele Thyssen-Krupp, GelikonsEuropa, Trofimov-Medien și Institutul Cultural Germano-Rus, care a ocupat o vilă în Dresda. În unele cazuri, chiria era nerezonabil de mică.

The Insider are la dispoziție rapoartele finale ale Curții de Conturi a Federației Ruse privind auditurile financiare ale Rossotrudnicestvo din Germania din 2015 până în 2020. Auditurile au evidențiat numeroase nereguli financiare la Casa Rusă și cazuri de pregătire și stocare neglijentă de documente contabile.

De exemplu, pentru înlocuirea pieselor uzate ale lavoarelor și toaletelor din apartamentele CRSC, au fost achiziționate articole la prețul de 230 de euro pe unitate. După cum au aflat inspectorii Curții de Conturi ruse, astfel de articole sanitare nu costă mai mult de 50 de euro bucata în magazinele locale. În plus, reprezentanța nu a ținut evidența controlului financiar intern, nu a furnizat rapoarte în timp util cu privire la costul și desfășurarea anumitor activități, a încălcat grav legile antimonopol în organizarea achizițiilor, a supraestimat cotele și a subestimat suprafața spațiilor care urmau să fie închiriate: „Inspecția a descoperit lipsa unor informații complete și exacte în biroul central al Rossotrudnicestvo despre proprietățile federale puse la dispoziție pentru utilizare gratuită, ceea ce indică o lipsă de control adecvat asupra activităților reprezentanțelor”, a raportat Curtea de Conturi ( versiunea completă a raportului este la dispoziția The Insider).

Din 2017, Casa Rusă din Berlin este condusă de Pavel Izvolski. Vorbește adesea în mass-media și se consideră parte a dialogului cultural dintre Rusia și Germania. Într-un interviu acordat Moskovskaia Nemețkaia Gazeta, Izvolski a spus că a absolvit departamentul de istorie al Universității de Stat Nijni Novgorod și Academia Diplomatică a Ministerului de Externe al Rusiei. După aceea, a lucrat la Centrul de expoziții al rușilor de pretutindeni și Rosatom, unde a gestionat proiecte internaționale și personalul acestora.

Sursa: The Insider

Cu toate acestea, în biografia lui Izvolski nu se menționează că la un moment dat a fost înregistrat în căminul ofițerilor de pe strada Golovaceva 190, unde locuiesc cadeții Școlii superioare de comandă militară din Moscova (МВВКУ). Mulți absolvenți МВВКУ servesc în GRU sau spionează pentru sectorul științific și tehnic al SVR.

Potrivit Reuters, Casa Rusă a plătit pentru o călătorie în Rusia a lui Maxim Shlund și a soției sale, Elena Kolbasnikova, care au organizat un miting pro-Kremlin la Köln, în septembrie anul trecut. Activiștii pro-ruși au purtat pancarte care cereau ridicarea sancțiunilor împotriva Moscovei și embargo asupra vânzărilor de arme germane către Ucraina. Mitingul de propagandă a fost larg acoperit de canalele de televiziune federale ruse și, deși numărul participanților nu a depășit 1.000, prezentatorii l-au numit un protest în masă al poporului german.

Sursa: Theins.ru

Pe lângă Köln, Schlund și Kolbasnikova au organizat așa-numita Zi a Muzicii, Mâncării și Sportului, la Düsseldorf. Sala de banchet a fost decorată cu steaguri care îl înfățișează pe Ramzan Kadîrov, iar o fotografie de la eveniment a fost postată de ministrul cecen al informațiilor, Ahmed Dudaev, care i-a numit pe ambasadori ai bunăvoinței pe Schlund și Kolbasnikova. În plus, cuplul a pozat adesea în germani obișnuiți și a apărut drept comentatori la canalul de televiziune Rossiya-24 și a participat la un film de propagandă finanțat de proprietarul Țargrad, Konstantin Malofeev, „Activiștii din Germania au venit în Donbass pentru adevăr”, potrivit unui comunicat de presă.

Se pare că Kolbasnikova s-a născut în Ucraina, iar Schlund fusese cunoscut sub numele de Rostislav Tesliuk înainte de a se muta din Rusia în Germania. A absolvit Departamentul de Avioane al Academiei Forțelor Aeriene Voronej și apoi a servit în Forțele Aeriene. Pe rețelele de socializare, poate fi găsită o fotografie cu Tesliuk purtând o uniformă de pilot militar, precum și un tricou negru – „Sunt rus” – foarte popular printre naționaliștii radicali.

Sursa: Theins.ru

Între timp, potrivit celor aflate de The Insider, Tesliuk-Shclund apare într-un dosar special la poliție pentru vătămarea corporală a unui bărbat în 2010, pentru care instanța l-a condamnat la un an de încercare.

Sursa: Theins.ru
Sursa: Theins.ru

În plus, conform unui raport din 13 ianuarie 2009 al Direcției Principale a Afacerilor Interne din Moscova, Tesliuk a furat bunuri în valoare de 1.600,53 RUB (23 USD) din magazinul Sedmoi Kontinent, din strada Mikluho-Maklaia, fiind fot prins în flagrant (dosar penal #158532). Judecând după rapoartele Curții de Conturi, cursul activităților lui Tesliuk nu s-a schimbat prea mult de atunci, deși amploarea a crescut. >>

Cum a devenit războiul din Ucraina un magnet pentru politicienii de carieră din Rusia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here