Șefa Comisiei Europene: Rusia ar pierde accesul pe pieţe financiare dacă ar invada Ucraina

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a dezvăluit unele detalii despre sancţiunile ce ar fi impuse Rusiei dacă aceasta ar invada Ucraina, şefa executivului european arătând că Moscovei i-ar fi tăiat accesul pe pieţele financiare internaţionale şi la produse de export importante pentru economia sa, informează Agerpres, care citează Reuters.

Liderii occidentali au refuzat până acum să ofere detalii despre răspunsurile convenite în cazul unei invazii a Rusiei, afirmând doar că exclud un răspuns militar şi promiţând sancţiuni economice la o scară fără precedent.

‘Rusiei i-ar fi, în principiu, tăiat accesul pe pieţele internaţionale’, a afirmat Ursula von der Leyen duminică seara la postul public german ARD.

Potrivit şefei Comisiei, ar fi impuse sancţiuni ‘la toate bunurile pe care noi le producem şi de care Rusia are nevoie urgentă pentru a-şi moderniza şi diversifica economia, acolo unde suntem dominanţi la nivel mondial şi ei nu au înlocuitor’.

Von der Leyen a menţionat că aceste măsuri nu vor fi impuse decât după declanşarea unei invazii, ea respingând astfel apelurile preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski la sancţiuni imediate.

‘Pasul spre sancţiuni este atât de uriaş şi de plin de consecinţe, încât ştim că trebuie să dăm întotdeauna o şansă Rusiei să revină la diplomaţie şi la masa negocierilor’, a spus ea. ‘Această fereastră este încă deschisă’, a adăugat preşedinta executivului UE.

Rusia, care a desfăşurat în jur de 150.000 de militari în jurul graniţelor de est şi nord ale Ucrainei, cere garanţii că acestei ţări nu i se va permite niciodată aderarea la NATO, prezentate de preşedintele Vladimir Putin ca esenţiale pentru securitatea pe termen lung a Rusiei.

Însă, potrivit Ursulei von der Leyen, dependenţa de exporturile de combustibili fosili constituie slăbiciunea Rusiei.

‘Acestea formează două treimi din exporturile Rusiei, iar jumătate din buget vine de la ele’, a arătat Ursula von der Leyen. Rusia are nevoie să se modernizeze şi ‘exact acest lucru nu ar mai fi posibil’ dacă i-ar fi impuse noi sancţiuni, a punctat ea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here