Șeful armatei britanice: Atitudinea Rusiei poate declanșa un război mondial. Gen. Carter arată și spre „activitățile infame” din Africa

Sursa: Pixabay

Comportamentul „imprudent” al Rusiei și încălcările dreptului internațional pot declanșa „accidental” un nou conflict mondial, a avertizat duminică șeful Statului Major al Apărării britanice, generalul Nick Carter, scrie publicația La libre Belgique, preluată de RADOR.

„State ambițioase precum Rusia, China și Iranul se afirmă într-un mod care constituie o provocare pentru securitatea, stabilitate și prosperitate”, a scris el în „The Sunday Telegraph” în „Duminica amintirii” (Remembrance Day), un omagiu adus soldaților britanici și Commonwealth-ului căzuți pe câmpul de onoare.

Potrivit generalului Nick Carter, aceste state operează într-o „zonă gri” cu „noi tipuri de arme”, cum ar fi atacurile informatice, diseminarea de informații false sau utilizarea unor companii militare private care „subminează coeziunea noastră politică și distrug insidios modul nostru de de viață”.

„Rusia este mult mai sigură pe ea decât era acum zece ani. Acum, ea are încredere atunci când se afirmă ca o putere globală”, a adăugat el pe BBC.

Și generalul a citat ca exemple, în ziarul de duminică, „activitățile infame” din Africa ale grupului paramilitar rus Wagner, suspectat că ar aparţine unui om de afaceri apropiat Kremlinului, sau o operațiune de dezinformare în mai multe țări africane, derulată pe Facebook, operaţiune condusă din Rusia de rețeaua unui apropiat al lui Vladimir Putin.

„Nu insinuez că adversarii noștri vor să meargă la război conform definiției tradiționale a termenului, dar un comportament imprudent și lipsa de respect față de dreptul internațional (…) pot duce la o escaladare ce poate duce cu ușurință la eroare de judecată prin inadvertenţă”, a spus generalul Carter. Occidentul este îngrijorat de Rusia, după o serie de atacuri cibernetice atribuite Kremlinului – care neagă – împotriva unor ținte la fel de diverse precum organizațiile sportive mondiale, Partidul Democrat american și Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice, cu sediul în Olanda.

În acest context, NATO „rămâne un element foarte important al securității noastre naționale”, potrivit șefului Statului Major britanic, intervievat de Sky News.

Sursa: RADOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here