Șeful diplomației ucrainene: Răspunsul comunității internaționale față de Rusia ar trebui să fie „fără compromis”

Foto: Unsplash

Nu avem nicio îndoială că partenerii noștri sunt hotărâți să sprijine Ucraina în timp ce Rusia își continuă consolidarea militară de-a lungul graniței, răspândește dezinformare masivă, lansează atacuri cibernetice și subminează situația Ucrainei din interior”, susține într-un comunicat ministrul de Externe al Ucrainei, Dmytro Kuleba.

Răspunsul comunității internaționale la agresiunea rusă împotriva Ucrainei „ar trebui să fie fără compromis”, subliniază șeful diplomației ucrainene.

Agresiunea rusă este reală. A continuat din 2014. Continuă să ceară vieți omenești și există o posibilitate reală ca Rusia să folosească din nou forța. Prin urmare, este esențial să reacționăm hotărât și responsabil, indiferent de amploarea posibilei invazii a Rusiei. Merită să ne amintim, în acest context, că Rusia a demonstrat de multe ori că poate ataca Ucraina sub acoperire, fără a-și recunoaște trupele”, mai precizează Dmytro Kuleba.

Există, de asemenea, un alt strat, care poate că nu este menționat atât de des, dar rămâne crucial, în special pentru Europa – întreruperea canalelor rusești de propagandă și dezinformare menite să otrăvească percepția publică asupra comportamentului agresiv al Rusiei”, se mai arată în comunicat.

Ministrul de Externe ucrainean face referite și la controversatul gazoduct Nord Stream 2, care va alimenta cu gaze rusești Germania și care, potrivit experților, va permite Rusiei să exercite un șantaj energetic asupra Ucrainei.

Refuzul de-a lansa conducta Nord Stream 2 ar trebui să fie o parte integrantă din pachetul larg de descurajare împotriva Rusiei și s-ar putea dovedi un factor eficient în posibila” soluționare a conflictului Rusia-Ucraina.

„Occidentul, nu Rusia, ar trebui să joace cartea Nord Stream 2, dar acest lucru necesită o acțiune fermă și consecventă. Respingem categoric opinia conform căreia Nord Stream 2 este o soluție pur orientată spre afaceri. Operarea conductei va oferi Rusiei mai multe oportunități de-a lansa un nou atac militar împotriva Ucrainei. Și mai important, în acest moment critic, Rusia ar trebui să fie privată de oportunitatea economică și financiară de a-și consolida capacitatea de război împotriva Ucrainei și de-a submina Europa”, menționează sursa citată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here