Șeful ONU: Covid-19 poate deveni o armă biologică în mâinile teroriștilor

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat recent că teroriștii pot învăța de la pandemii precum actuala criză Covid-19 cum să efectueze atacuri bioteroriste, transmite Le Vif, potrivit Rador.

„Punctele slabe și slaba pregătire evidențiate de această pandemie oferă o perspectivă asupra felului în care ar putea arăta un atac bioterorist și, de asemenea, crește riscul potențial al acestuia”, a declarat Antonio Guterres în timpul unei reuniuni virtuale a Consiliului de Securitate al ONU consacrate coronavirusului. „Grupurile neguvernamentale ar putea avea acces la tulpini de virus care ar putea devasta comunități din întreaga lume”, a mai spus el.

Teama de atacuri bioteroriste este una dintre cele opt amenințări la adresa stabilității internaționale evidențiată de secretarul general în contextul crizei coronavirusului. Aceasta include riscul ca grupurile teroriste să profite de criză pentru a ataca, deoarece guvernele sunt distrase.

Totodată, António Guterres a cerut membrilor Consiliului de Securitate să fie uniți în lupta împotriva coronavirusului și să  dea dovadăe solidaritate.

El a primit sprijinul membrilor Consiliului de Securitate. „A existat o cerere clară de unitate în aceste circumstanțe foarte excepționale”, a declarat ambasadorul Belgiei la Națiunile Unite, Marc Pecsteen, după reuniune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here