Şeful spionajului israelian: Protestele din Iran încep să semene cu o revoltă populară, dar regimul nu este încă în pericol

Şeful serviciilor de informaţii militare ale Israelului, Aharon Haliva (foto), a declarat luni că protestele care au loc în Iran de mai bine de două luni încep să semene cu o revoltă populară, dar în acest moment nu vede încă „niciun pericol real” pentru supravieţuirea regimului de la Teheran, relatează Reuters, citată de News.ro.

Protestele la nivel naţional declanşate în septembrie de moartea unei tinere iraniene de origine kurdă, Mahsa Amini, în timp ce se afla în custodia poliţiei moravurilor, au fost cele mai intense în zonele în care locuiesc majoritatea celor 10 milioane de kurzi din Iran.

Israelul, care se zeci de ani se află în conflictul cu Iranul, a urmărit evoluţiie, mai ales că încearcă să convingă puterile mondiale să înăsprească sancţiunile asupra programului nuclear al Teheranului.

„Cred că protestele au trecut deja, într-o oarecare măsură, în domeniul unei revolte populare”, a declarat generalul-maior Aharon Haliva, şeful serviciului de informaţii al armatei israeliene, la Institutul pentru Studii de Securitate Naţională al Universităţii din Tel Aviv.

„Când vă uitaţi la unele dintre incidente, chiar şi la orele la care au loc, la daunele aduse instituţiilor naţionale, la simbolurile statului, la numărul de decese, se întâmplă ceva diferit aici care tulbură foarte mult regimul, dar în acest moment, nu văd niciun pericol real pentru regim”, a spus el. Însă, a adăugat oficialul, „profeţia, în contextul conducerii societăţilor, nu este ceva ce depinde de şeful serviciilor de informaţii militare, oricât de bun ar fi el”.

Pe de altă parte, susţine Aharon Haliva, regimul de la Teheran s-ar gândi să atace Cupa Mondială din Qatar. „Singurul lucru care îi reţine este modul în care vor reacţiona cei din Qatar”, a spus el, citat de „Times of Israel”.
Potrivit aceleiaşi surse, şi ministrul demisionar al apărării, Benny Gantz, a avertizat că Iranul ar putea pregăti un atac la Cupa Mondială pentru a provoca instabilitate regională. „Iranul caută să păstreze instabilitatea ca pe un lucru constant. Într-un moment în care lumea din jurul său este stabilă şi prosperă – acest lucru este opusul a ceea ce se întâmplă în interiorul Iranului”, a declarat Gantz, vorbind la începutul reuniunii săptămânale a grupului parlamentar al partidului său, Unitatea Naţională.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here