Seismologii au detectat explozii în apropierea conductelor Nord Stream, potrivit televiziunii suedeze SVT

Seismologii au identificat explozii în apropierea conductelor Nord Stream în ultimele 36 de ore, potrivit televiziunii suedeze SVT, citată de The Guardian.

”SVT poate dezvălui că staţiile de măsurare din Suedia şi Danemarca au înregistrat luni explozii subacvatice puternice în aceeaşi zonă unde sunt scurgerile de gaz. Nu există nicio îndoială că acestea sunt explozii”, a declarat Björn Lund, lector în seismologie la Reţeaua Naţională Seismică Suedeză, (SNSN).

Prima explozie a fost înregistrată la ora locală 2.03 în noaptea dinspre duminică spre luni, iar a doua la ora locală 19.04, luni seara, potrivit SVT.

Avertismentele privind scurgerile de gaz au fost emise de Administraţia Maritimă la ora locală 13.52, respectiv 20.4, luni, după ce navele au detectat bule la suprafaţa apei, relatează News.ro.

Daune ”fără precedent”

Operatorul gazoductului Nord Stream 1 care leagă Rusia de Germania a anunţat că sistemul său de conducte din Marea Baltică a suferit daune ”fără precedent” într-o singură zi.

Distrugerea care a avut loc în aceeaşi zi simultan pe trei şiruri ale conductelor de gaze offshore ale sistemului Nord Stream este fără precedent. Nu este încă posibil să se estimeze momentul reparării infrastructurii prin care se transportă gazele”, se arată într-un comunicat al companiei, conform News.ro.

În septembrie, Rusia a oprit pe termen nelimitat livrările de gaz către Europa prin gazodcutul Nord Stream 1 din cauza unei scurgeri de ulei la una dintre staţiile sale de compresoare.

SVT a obţinut coordonatele exploziilor, care se află în aceeaşi zonă în care au fost înregistrate scurgerile de gaze.
Puteţi vedea clar cum valurile vin dinspre fund spre suprafaţă. Nu există nicio îndoială că a fost o explozie. Am avut chiar şi o staţie în Gnosjö care a detectat exploziile”, a mai spus Lund.
De obicei primim informaţii despre exploziile care au loc sub apă, dar uneori nu le primim. În acest caz, nu am primit nicio informaţie”, a mai declarat el, care a subliniat că zona în care au fost înregistrate exploziile nu este folosită de obicei pentru desfăşurarea exerciţiilor militare.
Potrivit lui Lund, una dintre explozii a avut o magnitudine de 2,3 pe scara Richter.
Autoritatea maritimă suedeză a declarat marţi pentru CNN că au fost identificate trei scurgeri în conductele Nord Stream 1 şi Nord Stream 2, în apropiere de insula daneză Bornholm.
De asemenea, autoritatea suedeză a avertizat navele să păstreze distanţă de aproximativ 8 kilometri de locul scurgerilor şi a emis un avertisment pentru aeronave să zboare la o altitudine de 1.000 de metri. Un purtător de cuvânt a declarat că prima scurgere a fost raportată luni după-amiază, iar alte două scurgeri au fost identificate seara.

Purtătorul de cuvânt a mai spus că nu au investigat cauza scurgerilor şi nu au informaţii despre vreun contact între Nord Stream şi autoritatea maritimă, menţionând că responsabilitatea lor este să avertizeze navele referitor la scurgere.

Scurgerile sunt ”foarte îngrijorătoare”

Între timp, premierul danez Mette Frederiksen, care a calificat scurgerile ca fiind ”foarte îngrijorătoare”, a afirmat că incidentul ”subliniază urgenţa creşterii securităţii noastre energetice în Europa”.

Luni, Nord Stream AG a anunţat că investighează motivele scăderii presiunii din conductă. În plus, autorităţile germane au anunţat o scădere a presiunii în Nord Stream 2, conducta dintre Rusia şi Germania care a rămas inactivă în urma războiului din Ucraina.

Un profesor de la colegiul militar naval al Norvegiei susține că cele două conducte au fost sabotate de ruși, pentru că nu vor să anunțe în mod oficial că opresc alimentarea cu gaze a Germaniei.

Tor Ivar Strømmen, profesor la colegiul naval militar danez: Cred că rușii au avariat în mod intenționat aceste conducte. Au întrerupt de ceva vreme exporturile lor către Germania, prin conducta Nord Stream 1. Iar acum au tăiat într-un mod eficient livrările pentru viitor și, cel mai probabil, vor încerca să dea vina pe altcineva pentru asta.

Anders Puck Nielsen, cercetător danez: Cred că este un singur actor internațional, în acest moment, care poate beneficia din aceste incertitudini, iar acesta e Rusia. Rusia care a folosit până acum gazul ca armă, pentru a pune presiune pe Europa ca să renunțe la susținerea Ucrainei, în război.

Moscova se declară „extrem de îngrijorată”

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat marţi că Moscova este ”extrem de îngrijorată” din cauza veştilor auzite.

Întrebat dacă ar fi putut fi o acţiune de sabotaj, Peskov a spus: ”În acest moment, nu poate fi exclusă nicio posibilitate. Există o anumită distrugere a conductei şi nu putem exclude nicio posibilitate în ceea ce priveşte cauza înainte să apară rezultatele cercetării”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here