Semnal de alarmă maximă de la spitalul “Victor Babeș”: “Este mai rău ca la început!”

Foto: INQUAM/Virgil Siomionescu

Numărul infecțiilor cu Covid-19 este în creștere după relaxarea a numeroase restricții, iar spitalele resimt tot mai mult efectele. Simin Aysel Florescu, medic de boli infecțioase și directorul medical al spitalului ‘Dr. Victor Babeș’, atrage atenția, într-o postare de vineri, pe Facebook, asupra realității din jur.

Aceasta avertizează că spitalul la care lucrează este pe punctul de a-și atinge limitele în privința numărului de pacienți care pot fi internați, iar la terapie intensivă situația este deja delicată.

  • Ne-am relaxat. Toată lumea e fericită. Unii cred că boala asta nici nu a existat vreodată. Ei bine, există. Și e din ce în ce mai multă… Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Tropicale ‘Dr. Victor Babeș’ din București e plin. Nu mai prididim cu internările, vin grupuri de zeci de persoane depistate în comunitate în București, zilnic, Călărași, Roșiori, Giurgiu, etc. Colegii din DSP caută locuri în spital. Noi primim cât timp încă mai putem asigura un flux externare-internare, dar în condițiile astea, deja suntem plini. Terapia intensivă e colmatată, spitalul plin, medicii și asistentele în acțiune maximă. E plin. Nici la început nu a fost așa… pe scurt, azi (joi – n.red.): 2.200 externați, 1.700 confirmați. Boala există și poate fi atât de gravă cum nu vă închipuiți.
    Văd comentarii: ‘păi da, e plin cu asimptomatici…’ Asimptomaticii pot deveni simptomatici în 5-6 zile… ce surpriză, nu?? Da, factorii de risc și comorbiditățile sunt foarte importanți. Dar… nu numai… mai există și un factor necunoscut, care determină forma severă la pacienți aparent fără risc. Nu știm tot despre această infecție. Învățăm din mers. Știm însă că trebuie evitată îmbolnăvirea, cât putem de mult. Teribilismul, falsa siguranță și ignoranța fac victime.

Institutul de Boli Infecţioase „Matei Balş”, din Capitală, deja nu mai poate face internări, toate cele 640 de locuri amenajate fiind ocupate. 

Context

Cum va evolua epidemia de coronavirus în România și care sunt proiecțiile pentru jumătatea lunii august, în funcție de indicele de reproducție sunt temele unui studiu realizat de statisticianul Valentin Pârvu și dr. Emilian Popovici, vicepreședinte al Societății Române de Epidemiologie.

Pentru a înțelege evoluția pandemiei în România și în imediata vecinatate, au fost analizate date din Ucraina, Moldova, Bulgaria, Serbia și Ungaria. Date de mobilitate Apple au fost analizate pentru a înțelege nivelul de socializare/distanțare în perioada Februarie – Iunie și a le corela cu progresul pandemiei în zonă. Proiecții pentru următoarele două luni în România au fost făcute folosind diferite potențiale scenarii de transmisibilitate. Detalii – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here