Senatul italian a respins ”Certificatul European de Paternitate” propus de Comisia Europeană

Senatul italian a respins marţi ”Certificatul European de Paternitate” propus de Comisia Europeană pentru ca toate statele membre ale UE să recunoască automat paternitatea recunoscută legal într-un alt stat membru, inclusiv în cazul familiilor LGBTQ, relatează agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Respingerea iniţiativei a avut sprijinul partidelor coaliţiei guvernamentale de dreapta a premierului Giorgia Meloni, în timp ce partidele de opoziţie au votat în favoarea propunerii Comisiei Europene.

Principalul partid de opoziţie, formaţiunea de stânga Partidul Democrat (PD), afirmă că acest vot al majorităţii parlamentare conservatoare „aduce Italia alături de Polonia şi Ungaria” şi restrânge drepturile minorilor, în special cei ai cuplurilor de acelaşi sex.

Majoritatea de dreapta a subliniat însă că unele dispoziţii cuprinse în regulamentul propus de Bruxelles, cum ar obligaţia de recunoaştere a certificatului european, „nu respectă principiile subsidiarităţii şi proporţionalităţii”, prin urmare aceasta „ar presupune o imixtiune a dreptului european în cel naţional”.

Tot marţi, administraţia din Milano i-a dispus primarului oraşului, Giuseppe Sala, să înceteze înscrierea în registrul stării civile a copiilor adoptaţi în străinătate de cuplurile de acelaşi sex ca fiind copii proprii ai acestora, nu adoptaţi. Primarul a început anul trecut în iulie să autorizeze astfel de înscrieri, invocând un vid legislativ şi cererile venite din partea a circa 300 de cupluri de acelaşi sex.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here