Serviciile secrete americane „nu au considerat credibilă” informaţia despre primele ruseşti plătite talibanilor, susține Trump

Preşedintele american Donald Trump a explicat că nu a fost ‘informat’ cu privire la presupusele prime plătite de Moscova insurgenţilor talibani pentru a ucide soldaţi occidentali în Afganistan pentru că serviciile secrete au considerat că această informaţie ‘nu este credibilă’, potrivit AFP şi Reuters.

‘Serviciile tocmai mi-au comunicat că nu au găsit credibilă această informaţie şi, prin urmare, nu mi-au raportat-o nici mie, nici @VP’ (vicepreşedintelui Mike Pence – n.r.), a scris Trump duminică seara într-o postare pe Twitter.

‘Nimeni nu m-a informat şi nu mi-a spus nimic şi nici (vicepreşedintelui Mike) @VP Pence sau şefului de personal (al Casei Albe) @Mark Meadows despre aşa-zisele atacuri asupra trupelor noastre din Afganistan de către ruşi’, a scris preşedintele pe Twitter în noaptea de duminică spre luni.

‘Toată lumea dezminte aceasta şi nu au fost multe atacuri împotriva noastră’, adaugă Trump, criticând încă o dată ‘media mincinoase’.

Publicaţia The New York Times, urmată de Washington Post şi The Wall Street Journal, a relatat că agenţi ruşi ar fi distribuit discret bani unor combatanţi ‘apropiaţi de talibani’ pentru a ucide soldaţi americani şi din cadrul NATO în Afganistan.

Aceste informaţii au fost transmise preşedintelui Trump, iar Consiliul de Securitate Naţională al Casei Albe a discutat la sfârşitul lunii martie fără ca vreo reacţie să fie decisă, au adăugat ziarele menţionate, citând surse anonime din cadrul serviciilor de informaţii americane.

Rusia şi talibanii au dezminţit în bloc aceste informaţii.

Casa Albă a negat, la rândul său, că preşedintele sau vicepreşedintele ar fi fost informaţi cu privire la aceasta. Noul director al Serviciilor Naţionale de Informaţii ale SUA (DNI), John Ratcliffe, s-a limitat de asemenea să dezmintă că executivul ar fi fost la curent.

Dar aceste dezminţiri nu au pus capăt polemicii. Indiferent dacă Donald Trump ‘a fost informat sau nu, administraţia sa ştia’, a apreciat şefa democraţilor din Congres, Nancy Pelosi, în opinia căreia preşedintele ‘îi linge cizmele’ omologului său rus Vladimir Putin. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here