Serviciul german de informaţii interne se aşteaptă la mai multe activităţi ruseşti de propagandă şi spionaj

Serviciul german de informaţii interne a anunţat miercuri că se aşteaptă la mai multe activităţi de propagandă rusă şi de spionaj în următoarele luni, relatează DPA, citată de Agerpres.ro.

„Rusia foloseşte chestiuni legate de aprovizionarea cu energie a UE în special ca pe o pârghie”, a precizat Biroul federal pentru protecţia Constituţiei într-un comunicat.

Răspândirea ţintită de informaţii false, de exemplu privind deficitul de gaz şi creşteri de preţuri, reprezintă o tentativă de a provoca teamă în Germania privind crize energetice sau alimentare care ar putea ameninţa existenţa ţării, a precizat biroul.

„Propaganda rusă va prolifera probabil în cercuri extremiste şi va alimenta narative conspiraţioniste cu scopul de a crea divizare în societatea noastră”, a mai menţionat comunicatul.

Se aşteaptă de asemenea ca statul rus „să-şi intensifice şi mai mult şi să-şi adapteze eforturile politice şi militare de strângere de informaţii”, a precizat biroul.

Războiul Rusiei din Ucraina, precum şi efectele sale asupra economiei, sunt teme perfecte pentru a fi instrumentalizate de extremişti politici, a menţionat biroul.

Preşedintele acestei instituţii, Thomas Haldenwang, a menţionat însă în comunicat că până acum „nu există semne de proteste antistatale răspândite sau de revolte violente”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here