Siegfried Mureșan: Președintele Klaus Iohannis este singurul interlocutor credibil pentru partenerii noștri internaționali

Klaus Iohannis Foto: Facebook

Datorită politicii externe condusă de președintele Klaus Iohannis, România are un rol mai important pe plan regional și în interiorul NATO, iar țara noastră este mai sigură decât acum 5 ani, a declarat deputatul european Siegfried Mureșan (PPE/ PNL) într-un interviu pentru Digi24.ro. 

Potrivit Constituției, președintele reprezintă statul român. Ce lasă Klaus Iohannis în urma sa în materie de politică externă?

Klaus Iohannis lasă după primul mandat o Românie mai bine reprezentată la nivel internațional și cu o securitate sporită. Președintele Klaus Iohannis este singurul interlocutor credibil pentru partenerii noștri internaționali. 

Politica externă a României nu are nevoie de experimente, ci de stabilitate. Singurul care poate oferi stabilitate și continuitate este președintele Klaus Iohannis. 

În primul rând aș spune că, datorită președintelui Iohannis, România este mai sigură decât acum 5 ani. În contextul instabilității regionale generate de anexarea ilegală a peninsulei Crimeea, Președintele Iohannis a contribuit la creșterea securității României. 

Avem un rol mai important în NATO, prezența militară americană pe teritoriul României a crescut, iar, în timpul mandatului lui Klaus Iohannis, baza militară de la Deveselu a devenit operațională. Toate aceste elemente au condus și la consolidarea rolului țării noastre pe plan regional.

Vă amintiți că unul dintre primele demersuri ale președintelui Iohannis după preluarea mandatului a fost semnarea Pactului pentru Apărare prin care toate partidele politice se angajau să susțină alocarea a minimum 2% din produsul intern brut pentru sectorul apărării. Acest lucru a asigurat coerență la nivel internațional și a transmis un mesaj clar militarilor români că îi respectăm și că vrem să le îmbunătățim condițiile de muncă. 

I s-a reproșat președintelui că a declarat că România nu este pregătită pentru a prelua șefia UE. Relația cu UE nu este la fel de importantă precum cea cu NATO?

În lipsa unui guvern credibil în ultimii ani, Klaus Iohannis a fost singurul lider politic din România ascultat la Bruxelles și care a reprezentat cu succes țara noastră la nivelul UE. Partenerii noștri europeni și-au dat seama repede că toate guvernele PSD din ultimii doi ani aveau obiective contrare principiilor pe care s-a construit Uniunea Europeană și le-au tratat ca atare. Atunci când PSD a încercat să schimbe legislația penală peste noapte sau când a adoptat măsuri care mergeau în direcția opusă recomandărilor din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare, partenerii noștri europeni au văzut în președintele Iohannis singurul garant al statului de drept și al justiției independente în România.

Tot Klaus Iohannis a salvat imaginea Președinției României a Consiliului UE prin organizarea Summitului de la Sibiu. Acesta a fost singurul succes la nivel înalt din timpul celor șase luni ale Președinției României. Este meritul președintelui României că liderii europeni prezenți la Sibiu au văzut țara noastră așa cum este ea, o țară proeuropeană, o țară primitoare. 

În rest, tot ce s-a obținut la nivel ministerial în timpul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene din prima jumătate a acestui an s-a obținut datorită muncii experților români, datorită funcționarilor și diplomaților bine pregătiți, nu datorită Guvernului Dăncilă. Guvernul Dăncilă a fost un obstacol în calea succesului acestei președinții, nu un sprijin în obținerea rezultatelor.

Tot datorită președintelui Iohannis și a Partidului Național Liberal avem astăzi un român în fruntea Parchetului European, pe doamna Laura-Codruța Kövesi. Datorită credibilității de care se bucură la nivel european și, mai ales, în interiorul Partidului Popular European, președintele Iohannis a putut să influențeze decizia finală în favoarea candidatului nostru. 

Fără contribuția președintelui Iohannis și a PNL,  doamna Kövesi nu ar fi reușit să devină procuror-șef european, în condițiile în care Guvernul României și europarlamentarii PSD au făcut tot ceea ce le-a stat în putință pentru a o împiedica. 

Sloganul candidatului dvs este „România normală”. Ce însemană asta în domeniul politicii externe?

În politica externă este nevoie de continuitate. Partenerii noștri trebuie să știe că se pot baza pe România ca aliat și că nu apar schimbări de poziție peste noapte. De aceea, singurul care poate asigura această continuitate este Klaus Iohannis. Domnia sa are experiența necesară și voința de a continua să consolideze rolul României pe plan regional și european.

În contextul în care mandatul actualei Comisii Europene va coincide cu mandatul președintelui României, 2019 – 2024, avem ocazia ca, prin realegerea președintelui Klaus Iohannis, să influențăm în favoarea României toate deciziile care se iau la Bruxelles în următorii 5 ani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here