SIMULARE | Cum cresc exponențial focarele de coronavirus și cum poate fi „aplatizată curba”. Rolul uriaș al păstrării distanței

După ce primul caz de infecție cu Covid-19, boala cauzată de noua tulpină de coronavirus, a fost anunțat în Statele Unite, răspândire a fost inițial lentă. Două luni mai târziu, însă, ceea ce părea că intermitent, s-a transformat într-un flux constant, scrie Washington Post, într-un articol care prezintă grafice interactive ale unor simulări realizate recent.

Potrivit sursei citate, această așa-numită curbă exponențială este cea care îi îngrijorează pe experți. Dacă numărul de cazuri ar continua să se dubleze la fiecare trei zile, ar exista aproximativ o sută de milioane de cazuri numai în Statele Unite, iar asta până în luna mai.

Este matematică, nu profeție, se arată în materialul publicat de Washington Post. Răspândirea poate fi încetinită, spun specialiștii din domeniul sănătății publice, dacă oamenii practică „distanțarea socială” prin evitarea spațiilor publice și, în general, limitarea mișcării lor.

Totuși, fără măsuri de încetinire, covid-19 va continua să se răspândească exponențial luni întregi. Pentru a înțelege de ce, este poate fi instructivă simularea răspândiii unei boli fictive într-o populație.

Scenariul

Vom numi falsa epidemie: simulitis. Se răspândește chiar mai ușor decât covid-19: ori de câte ori o persoană sănătoasă intră în contact cu o persoană bolnavă, persoana sănătoasă se îmbolnăvește și ea.

Într-o populație de doar cinci persoane, nu a durat mult ca toată lumea să fie infectată.

În viața reală, desigur, oamenii se recuperează. O persoană recuperată nu poate transmite simulitis unei persoane sănătoase și nici nu se îmbolnăvește din nou după ce vine în contact cu o persoană bolnavă.

Ce se întâmplă atunci când apare simulitis într-un oraș cu 200 de locuitori? De la o singură persoană bolnavă, se observă că panta curbei roșii, care reprezintă numărul persoanelor bolnave, crește rapid pe măsură ce boala se răspândește și scade apoi, pe măsură ce oamenii se recuperează.

Orașul nostru de simulare este mic – cam la dimensiunea din Whittier, Alaska – astfel încât simulita a putut să se răspândească rapid pe întreaga populație. Într-o țară precum Statele Unite, cu 330 de milioane de oameni, curba s-ar putea accelera mult timp înainte să înceapă să încetinească.

Când vine vorba de adevăratul covid-19, am prefera să încetinim răspândirea virusului înainte de a infecta o mare parte a populației din SUA. Pentru a încetini simulita, să încercăm să creăm o carantină forțată, cum ar fi cea impusă de guvernul chinez în provincia Hubei, terenul zero al Covid-19.

Așa cum s-ar aștepta experții în sănătate, s-a dovedit imposibil să fie izolată complet populația bolnavă de cea sănătoas.

Leana Wen, fostul comisar pentru sănătate pentru orașul Baltimore, a explicat practicile carantinelor forțate pentru The Washington Post, în ianuarie. „Mulți oameni lucrează în oraș și trăiesc în județele învecinate și invers”, a spus Wen. „Oare oamenii ar fi despărțiți de familiile lor? Cum ar fi blocat fiecare drum? Cum ar ajunge consumabilele la rezidenți? ”

După cum a spus Lawrence O. Gostin, profesor de drept mondial în domeniul sănătății la Universitatea Georgetown, „adevărul este că aceste tipuri de blocaje sunt foarte rare și niciodată eficiente.”

Din fericire, există și alte modalități de a încetini un focar. Mai presus de toate, oficialii din domeniul sănătății au încurajat oamenii să evite adunările publice, să rămână mai des acasă și să-și păstreze distanța față de ceilalți. Dacă oamenii sunt mai puțin mobili și interacționează mai puțin între ei, virusul are mai puține oportunități de a se răspândi.

Unii oameni vor ieși în continuare. Poate că nu pot rămâne acasă din cauza muncii lor sau a altor obligații sau pot refuza pur și simplu avertismentele de sănătate publică. Acei oameni nu numai că se pot îmbolnăvi, dar, de asemenea, au mai multe șanse să răspândească simită.

Să vedem ce se întâmplă când un sfert din populația noastră continuă să se miște în timp ce celelalte trei sferturi adoptă o strategie a ceea ce experții în sănătate numesc „distanțare socială”.

O mai mare distanțare socială păstrează și mai mulți oameni sănătoși, iar oamenii pot fi îndepărtați de locurile publice îndepărtându-și atitudinea.

„Controlăm dorința de a fi în spațiile publice prin închiderea spațiilor publice. Italia închide toate restaurantele sale. China închide totul, iar noi închidem lucrurile și acum ”, a spus Drew Harris, cercetător în domeniul sănătății populației și profesor asistent la Colegiul de Sănătate Publică al Universității Thomas Jefferson. „Reducerea oportunităților de adunare ajută oamenii la distanța socială.”

Pentru a simula o mai mare distanțare socială, în loc să permitem deplasarea a un sfert din populație, vom vedea ce se întâmplă atunci când lăsăm doar una din fiecare opt persoane să se miște.

Cele patru simulări pe care tocmai le-ați urmărit – liber la toată lumea, o tentativă de carantină, o distanțare socială moderată și o distanțare socială extinsă – au fost aleatorii. Aceasta înseamnă că rezultatele fiecăruia au fost unice pentru citirea acestui articol; reporniți simulările sau dacă revizuiți mai târziu această pagină, rezultatele dumneavoastră se vor schimba.

Chiar și cu rezultate diferite, distanțarea socială moderată va depăși, de obicei, încercarea carantinei, iar distanțarea socială extinsă funcționează de obicei cel mai bine. Mai jos este o comparație a rezultatelor tale.

Simulitis nu este Covid-19, iar aceste simulări simplifică mult complexitatea vieții reale. Cu toate acestea, la fel cum s-a răspândit simita prin rețelele de bile care au sărit pe ecran, covid-19 se răspândește prin rețelele noastre umane – prin țările noastre, orașele noastre, locurile de muncă, familiile noastre. Și, cum ar fi o minge care sări pe ecran, comportamentul unei singure persoane poate provoca efecte de ondulare care ating oamenii îndepărtati.

Cu toate acestea, într-un aspect crucial, aceste simulări nu sunt nimic asemănător realității: spre deosebire de simulită, Covid-19 poate ucide. Deși nu se cunoaște cu exactitate rata mortalității, este clar că membrii în vârstă ai comunității noastre riscă cel mai mult să moară de Covid-19.

„Dacă doriți ca acest lucru să fie mai realist”, a spus Harris după ce a văzut o previzualizare a acestei povești, „unele dintre puncte ar trebui să dispară”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here