Zvonuri terifiante răspândite de algoritmii Facebook au stârnit temeri că bărbați care conduc dube albe răpesc femei pe tot teritoriul SUA pentru prostituție și pentru a le vinde organele, scrie CNN.com.

Deși nu există dovezi că s-ar întâmpla așa ceva, cu atât mai puțin în mod coordonat, la nivel național, o serie de postări virale de pe pe Facebook au creat un efect de domino care a făcut ca primarul unui oraș major din Statele Unite să emită un avertisment public în acest sens.

Această panică indusă prin mediul online arată cum postări de pe Facebook pot genera paranoia, convingând populația că ceva atât de răspândit ca dubele albe poate fi un lucru suspect, conectat la o conspirație la nivel național.

”Nu parcați lângă o dubă albă. Asigurați-vă că aveți telefonul la îndemână în caz că cineva încearcă să vă răpească”, a spus primarul din Baltimore, Bernard ”Jack” Young într-un interviu televizat. Primarul a declarat că nu a fost avertizat despre această amenințare de către poliția din Baltimore, spunând doar că ”e plin Facebook-ul” de astfel de informații.

Matthew Jablow, purtător de cuvânt al Baltimore Police Department, a spus că, deși poliția știe despre postările de pe rețelele sociale, nu a primit nicio informare ”despre incidente care să se fi întâmplat în realitate”.

Într-adevăr, deși nu există probe privind un astfel de fenomen în Baltimore, informații neconfirmate privind dube albe din Baltimore și alte orașe din SUA au fost distribuite de sute de mii de ori pe Facebook în ultimele săptămâni, fiind văzute probabil de milioane de utilizatori ai reșelei sociale. Cel puțin o persoană care conduce o dubă albă a fost hărțuită ca rezulta al acestor zvonuri.

În România, ambulanța neagră este o legendă urbană despre o  ambulanță folosită pentru a răpi oameni, mai ales copii. Legenda se bazează pe cea a Volgăi negre din anii 1960 și 1970 din spațiul exsovietic care a fost adaptată în spațiul românesc ca o Dacie neagră. O variantă a legendei ambulanței negre spune că aceasta fură copii ca să le recolteze organele.

Situația aberantă cu „ambulanța neagră care răpește copii” pentru organe a explodat, la propriu, în 2018, în București. O scriitoare din Brăila aflată la volanul unei dubițe – o fostă ambulanță, albă de data aceasta – care promova un eveniment cultural – a fost la un pas să fie linșată de o mulțime furioasă. Oamenii adunați cu zecile în zona Gării de Nord au forțat ușile mașinii, au tras-o afară și au agresat-o. O femeie și-a stins țigara pe obrazul ei, povestește femeia îngrozită, care nu voia altceva decât să le inspire copiilor dragostea pentru carte.

Și în Europa, isteria ambulanțelor folosite pentru răpiri a provocat incidente. La 25 martie 2019 au fost comise violențe în Franța împotriva unor rommi români și bulgari care, la bordul unei camionete albe, ar răpi copii sau femei tinere pentru trafic de organe și rețele de prostituție.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here