Sistem de monitorizare a țintelor navale, instalat de Ucraina pe Insula Șerpilor

Şeful Direcţiei Principale de Cercetare (GUR) a Ministerului ucrainean al Apărării, colonelul Kiril Budanov, a vizitat Insula Şerpilor, unde a verificat capacitatea de luptă a forţelor subordonate GUR, se precizează într-un comunicat de presă al instituţiei, din 8 august.

În cadrul controlului, a fost verificat sistemul de apărare antiaeriană, starea lansatoarelor portabile de rachete antiaeriene (MANPADS), au fost executate trageri cu armamentul uşor şi a fost desfăşurat un curs de scufundare şi luptă sub apă.
În prezenţa şefului GUR, pe Insula Şerpilor au fost instalate echipamente de monitorizare a ţintelor navale, de suprafaţă şi subacvatice, care au fost primite de la „parteneri străini”.
Potrivit publicaţiei Armia Inform, insula a fost vizitată, pe 23 iulie, de comandantul-şef al Forţelor Armate ucrainene, general-colonel Ruslan Homchak (în prezent nu mai deţine această funcţie), comandantul Forţelor Navale, contraamiral Oleksei Neijpapa şi comandantul Serviciului de Grăniceri, general-maior Serghei Deineko.
Insula Şerpilor a fost şi în atenţia exerciţiului multinaţional Sea Breeze-2021, din perioada 28 iunie – 10 iulie a acestui, unul din scenarii  fiind eliberarea insulei de către militarii ucraineni şi americani, din mâna unor forţe nerecunoscute, dar sprijinite de Rusia, precizează publicaţia Defense Express.
Comentariul autorului: Insula Şerpilor are valoare mai mult militară, ca avanpost de observare, cea economică fiind dată doar de apele teritoriale de 12 mile marine, insula fiind o stâncă în mare.
Situată la 40 de km de Sulina şi 120 km de Odessa, se află pe cele două căi maritime importante: către sudul Ucrainei şi către porturile de pe Dunăre.
Insula este în formă în formă de cruce, cu o lungime de 662 metri, lăţime de 560 metri şi o suprafaţă de 17 hectare.
Iniţial, pe insulă se aflau doar grăniceri, dar după anul 2014, când Rusia a anexat peninsula Crimeea, Forţele Armate au acordat o atenţie mai mare acestei locaţii, dislocând, se pare, luptători din Direcţia Principală de Cercetare a Ministerului Apărării, consideraţi ca având o pregătire similară cu forţele de operaţii speciale (FOS).
Pe lângă aparatura de monitorizare deţinută de grăniceri, acum se adaugă noile echipamente, cu siguranţă mult mai sensibile, pe care Ucraina le-a primit de la „parteneri străini” nenominalizaţi.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here