Șoc în lumea medicală: tulpina africană a COVID-19 ar putea să fie rezistentă la vaccin

Sursa: Pixabay

Alertă în lumea medicală după ce un cercetător de la Universitatea Oxford declară că există „un mare semn de întrebare” în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV2, iar Matt Hancock, ministrul britanic al Sănătății, s-a declarat „incredibil de îngrijorat” de varianta de coronavirus descoperită în Africa de Sud, care a ajuns deja în Regatul Unit, relatează BBC. „Este o problemă chiar mai mare” decât noua tulpină din Marea Britanie, a spus Hancock într-un interviu pentru BBC Radio. „E o problemă foarte, foarte gravă”, a adăugat acesta.

”Sunt extraordinar de îngrijorat în privința variantei sud-africane, de aceea am luat măsura de a opri toate zborurile dinspre Africa de Sud”, a declarat acesta la BBC.

”Este o problemă foarte, foarte importantă, (…), reprezintă o problemă mai mare decât tulpina britanică”, a mai spus Hancock.

Oamenii de știință nu sunt 100% siguri că vaccinurile contra Covid-19 vor funcționa contra noii variante apărute în Africa de Sud, a declarat luni, pentru ITV, un consilier științific al guvernului britanic.

Potrivit unuia dintre consilierii științifici ai Guvernului, motivul pentru care Matt Hancock este ‘extraordinar de îngrijorat’ de varianta sud-africană este că nu sunt atât de încrezători că vaccinurile vor fi la fel de eficiente ca împotriva variantei britanice”, a spus editorul secției politice a ITV, Robert Peston, potrivit Reuters.

Atât Regatul Unit, cât și Africa de Sud, au descoperit în ultimele luni tulpini de Sars-Cov-2 care au dus la o creștere a numărului de cazuri.

Experții spun că noua variantă sud-africană este diferită de altele care circulă din cauză că a suferit mai multe mutații în importanta proteină ”spike” pe care virusul o folosește pentru a infecta celulele umane.

De asemenea, este asociată cu o încărcătură virală mai mare, ceea ce înseamnă o concentrație mai mare de particule de virus în corpurile pacienților, ceea ce ar putea contribui la un nivel mai mare de transmitere.

John Bell, profesor la Universitatea Oxford ce face parte din comitetul guvernamental pentru vaccinare, a declarat că el consideră că vaccinurile sunt bune contra tulpinii britanice, dar a adăugat că există ”un mare semn de întrebare” dacă funcționează asupra celei sud-africane.

*Cât timp ar fi necesar pentru a ”prepara” un nou vaccin

Cercetătorul de la Universitatea Oxford a spus că există „un mare semn de întrebare” în ceea ce privește eficacitatea vaccinurilor împotriva variantei sud-africane a SARS-CoV2.

„Convingerea mea este că vaccinul va fi eficicient împotriva tulpinei din Kent (varianta nouă din Marea Britanie, n.r.). Nu știu cum e în legătură cu varianta din Africa de Sud, aici avem un mare semn de întrebare” a spus Sir John Bell.

Oamenii de știință cred că varianta britanică a coronavirusului provine din sud-estul Angliei. Mutația face ca virusul să se transmită mai ușor, deși nu pare să provoace simptome mai grave.

Oamenii de ştiinţă spun că noua variantă sud-africană este diferită de celelalte care circulă în ţară pentru că prezintă multiple mutaţii la nivelul aşa-zisei proteine „spike” folosite de virus pentru a infecta celulele organismului uman.

Mutațiile asociate cu forma din Africa de Sud reprezintă schimbări substanțiale în structura proteinei”, a explicat cercetătorul de la Oxford.

Bell a precizat, la Times Radio, că dacă vaccinul nu va funcţiona şi împotriva variantei sud-africane, acesta ar putea fi adaptat.

Ar putea dura o lună sau şase săptămâni pentru a obţine un nou vaccin”, a spus profesorul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here