Socialistul Pedro Sanchez, învingător la alegerile parlamentare desfăşurate în noiembrie în Spania, a fost desemnat oficial miercuri de regele Felipe al VI-lea să formeze un nou guvern, chiar dacă nu dispune încă de sprijin suficient pentru a fi învestit de deputaţi, relatează AFP, preluată de Agerpres.

„Este un mandat pe care mi-l asum cu onoare, cu responsabilitate”, a declarat Pedro Sanchez în faţa presei la finalul a două zile de consultări între rege şi liderii partidelor reprezentate în Camera Deputaţilor.

„Spaniolii s-au săturat de confruntări şi lupte” politice, „Spania are nevoie de o perioadă de stabilitate”, a adăugat el, în timp ce a patra economie din zona euro se confruntă din 2015 cu o instabilitate cronică şi a cunoscut patru alegeri legislative în patru ani.

Pedro Sanchez, ajuns la putere în iunie 2018, a ieşit învingător dar slăbit din scrutinul de la 10 noiembrie care a fost marcat de ascensiunea partidului de extremă dreapta Vox, devenit a treia forţă politică a ţării.

Socialistul câştigase deja scrutinul precedent de la 28 aprilie, dar a eşuat să obţină un nou mandat de prim-ministru mai ales din cauza incapacităţii sale de a ajunge la o înţelegere cu stânga radicală din Podemos.

De această dată, socialiştii din PSOE au ajuns să încheie un acord cu Podemos imediat după votul din noiembrie în vederea formări unui guvern de coaliţie.

Cele două formaţiuni sunt însă departe de a deţine majoritatea în Camera Deputaţilor, necesară învestirii lui Pedro Sanchez ca şef al guvernului, şi au nevoie de sprijinul altor partide, printre care ERC al separatiştilor catalani.

PSOE şi ERC negociază de mai multe săptămâni, dar fără succes până în prezent. ERC reclamă negocieri cu Madridul pe tema crizei din Catalonia în cadrul cărora să fie abordată problema unui referendum de autodeterminare, ceea ce guvernul central refuză categoric.

Pedro Sanchez, care iniţial spera să fie învestit înainte de sfârşitul anului, nu a avansat miercuri nicio dată pentru votul din Camera Deputaţilor.

Şi nici nu a dorit să ofere mai multe detalii despre negocierile cu ERC. „Acestea trebuie să fie suficient de discrete pentru a putea ajunge la un acord”, a spus el.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here