Sputnik V, șansa Rusiei de a-și reface aura sovietică de gigant al vaccinurilor

Vaccinul rusesc Sputnik V este prezent în tot mai multe locuri din lume, extinzând influența diplomatică a Kremlinului și încercând să reactualizeze ceva din anvergura și prestigiul pe care Rusia le-a avut pe segmentul vaccinurilor în perioada sovietică.

Până în prezent, peste 50 de țări din America Latină și Asia au comandat 1,2 miliarde de doze de vaccin rusesc.

Cu toate acestea, în Rusia lucrurile nu sunt întotdeauna ceea ce par, iar acest triumf aparent al diplomației poate să nu fie tot ceea ce Kremlinul ar dori ca lumea să gândească. În timp ce Sputnik V este, fără îndoială, eficient, producția este una greoaie, ridicând întrebări cu privire la faptul că Moscova poate promite mai multe exporturi decât poate furniza.

Între timp, numărul efectiv de doze distribuite în Rusia este secret de stat, a declarat Dmitri Kuliș, profesor la Institutul de Știință și Tehnologie Skolkovo din Moscova. Cu toate acestea, oficialii ruși se laudă cu exporturi masive de vaccinuri și se bucură de faima adusă de diplomația vaccinului.

Doar 2,2 milioane de ruși (mai puțin de 2%) au primit o primă doză de vaccin, conform cifrelor furnizate de un oficial rus săptămâna trecută. În Statele Unite, aproximativ 41 de milioane de oameni (aproximativ 13%) au primit primele injecții.

Motivul acestui scepticism al publicului rus este acela că mulți ruși sunt atât de neîncrezători față de propriul lor guvern, încât consideră drept minciuni studiile clinice care au demonstrat că Sputnik V este sigur și extrem de eficient (aproximaitv 92% eficiență).

Centrele de vaccinare din Moscova sunt deseori goale.

Clubul „băieților răi”

Pe plan extern, situația arată altfel. Rusia vrea să-și refacă eticheta de putere medicală din epoca sovietică.

În anii Războiului Rece, cursa pentru dominație globală dintre SUA și URSS s-a purtat și în știința vaccinului, ambele puteri fiind de altfel cei mai mari producători din industrie. Epidemie de poliomielită din prima jumătate a secolului XX avea să atingă apogeul în anii 1950, făcând ravagii în SUA și Rusia. Cursa pentru obținerea unui vaccin era strânsă, iar cele două țări au fost până la urmă nevoite să-și unească forțele.  

În 1959, dr. Mikhail Chumakov și dr. Marina Voroshilova, soț și soție, și-au vaccinat proprii copii, doi la număr, cu soluția dezvoltată de ei. Au fost primii care au găsit formula vaccinării copiilor pe cale bucală. Soluția se picura pe un mic cub de zahăr și era înghițită. Cei doi virusologi au contribuit decisiv la dezvoltarea vaccinului antipolio, dar și la cel de gripă.

În acei ani, colaborarea dintre URSS și țările occidentale a fost ceva rar, dar, cu toate acestea, în 1955, trei mari virusologi sovietici au plecat în Statele Unite, cu propunerea de a testa în URSS vaccinul împotriva poliomielitei dezvoltat de americani.

Rusia și-a conceput vaccinul anti-COVID ca fiind unul „pentru întreaga omenire”, deci îi atribuie un caracter aproape „mesianic”, atrage atenția Andrew E. Kramer, jurnalist al NY Times, în podcast-ul The Daily.

În momentul în care fostul președinte american Donald Trump hotărâse să impună interdicție producătorului american Pfizer pentru a-și exporta vaccinul, invocând faptul că vaccinul ar trebui oferit mai întâi americanilor, liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a decis să profite de această marjă de timp și a încheiat rapid acorduri de export. Mai ales, cu cei din „clubul băieților răi”, spune Kramer.

„Acest club este alcătuit din țările care sunt la cuțite cu Occidentul și cu care Rusia s-a raliat poate tocmai din acest motiv. Trimite vaccinul Cubei, Iranului, Siriei, în părți din Africa de Nord, Venezuela, Belarus. De asemenea, Rusia folosește vaccinul ca să câștige influență și în țări care oscilează între Rusia și Occident, cum ar fi Ucraina sau Ungaria. Există un element puternic de PR în această diplomație a vaccinului”, subliniază jurnalistul.

OMS şi EMA urmează să inspecteze producţia vaccinurilor Sputnik V în luna mai

Experţi tehnici din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) urmează să înceapă următoarea etapă de examinare a vaccinului rusesc Sputnik V împotriva COVID-19 în colaborare cu Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) pe 10 mai, a anunţat joi OMS, potrivit Reuters.

Rusia a solicitat OMS aprobarea pentru utilizarea de urgenţă a vaccinului său produs de Institutul Gamaleya din Moscova. Până în prezent, OMS a aprobat vaccinurile împotriva COVID-19 produse de Pfizer, AstraZeneca şi Johnson&Johnson – o certificare a siguranţei şi eficacităţii care îndrumă autorităţile de reglementare statale.

„Verificările referitoare la bunele practici de producţie vor avea loc din 10 mai până în prima săptămână din iunie”, a precizat OMS pentru Reuters ca răspuns la o solicitare de informaţii.

O echipă comună din partea OMS şi EMA desfăşoară în prezent verificări asupra bunelor practici clinice referitoare la Sputnik, a mai precizat organizaţia.

Întrebată despre datele clinice din testele vaccinurile Sputnik, OMS a precizat: „Primim în continuare informaţii de la producător”.

Ministrul adjunct al Sănătăţii din Rusia, Sergei Vershinin, a avut marţi convorbiri la Geneva cu directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, care a scris ulterior pe Twitter: „OMS apreciază eforturile Rusiei de a îndeplini criteriile pentru aprobarea de urgenţă în cazul vaccinurilor”. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here