Știi cine sunt eu?

Foto: INQUAM/Eduard Vînătoru

Senatorul român Diana Sosoacă vrea ca oamenii să știe cine este. Iar dacă nu știu, se va asigura ea că vor afla. Va țipa, va urla și va protesta în legătură cu lucruri de care poate nici măcar nu-i pasă, doar pentru a atrage atenția. Important este ca lumina reflectoarelor să cadă asupra sa, iar lumea să știe cine este.

Senator

Este senator al României. Este senatorul Diana Iovanovici Șoșoacă. Biroul ei este „casa” ei, proprietatea ei, iar toată lumea trebuie să facă ce spune ea. În caz contrar, se simte „insultată” și nu îți mai dă drumul să pleci. Va suna la poliție, fie că este vorba de o femeie de serviciu sau de Rai Uno. Îi va acuza că au furat documente și că au droguri asupra lor și va cere poliției să-i percheziționeze. „Sunt un senator foarte cunoscut al României”, spus ea, luna aceasta, unei audiențe literalmente captive (vedeți videoclipul).

Interviu

În acest caz, audiența sa fusese un echipaj Rai Uno, care ulterior a făcut plângere  împotriva soțului Dianei Șoșoacă, pentru agresiune și reținere împotriva voinței lor în biroul acesteia. Un interviu – sau trei întrebări la care acceptase să răspundă – au degenerat într-o altercație legată de modul în care vor fi traduse cuvintele senatorului.

Nu știți cine este ea?

Este un politician care se crede foarte important.
Este victima unui complot internațional la adresa ei.

Doamna de Fier

Este „doamna de fier” a României. Este insultată. Este faimoasă. Este internațională.

Face mult zgomot. Are un nume atrăgător, „Șoșoacă”, pe care copiii și bunicii se distrează să-l rostească. Dar substanță?

Retorica ei a devenit previzibilă și repetitivă. De câte ori și în câte moduri poți spune: „Tu știi cine sunt eu?” și „Nu există pandemie” ?

A provoca

Când deschide gura, încearcă să provoace, deși, pentru a rămâne corecți, trebuie precizat că nu este primul politician care face asta.

Atenție! Dacă nu știi cât de importantă este ea și te afli în biroul său, poate cere poliției să te percheziționeze și să-ți ceară actul de identitate, deoarece probabil ai „furat ceva”, așa cum s-a întâmplat cu echipa de la postul de stat italian, Rai Uno.
„Cum îndrăznești să te porți astfel cu un senator al României? Cine crezi că sunt?”, a tunat ea.

Libertatea presei

Trași în această afacere, președintele României, Klaus Iohannis, și premierul Nicolae Ciucă, au numit incidentul „regretabil”.

Probabil că nu ar fi spus nimic, dar lumea se întreabă dacă autoritățile române respectă libertatea presei după confruntarea cu Rai Uno. Echipa a fost ținută în custodia poliției timp de opt ore până când ambasadorul a intervenit și i-a eliberat. Ministerul de Externe italian a cerut explicații.

Democrație europeană

Politia română știe cine este Diana Șoșoacă. Dar, cel puțin cu această ocazie, a părut mai puțin conștientă de importanța libertății presei într-o democrație europeană.

Lucia Goracci știa cine este doamna „no vax” Șoșoacă. Dar doamna Șoșoacă nu părea să știe cine este Lucia Goracci. Ea a întrebat-o de mai multe ori în, timpul altercației, în ciuda faptului că fusese de acord cu interviul din biroul ei

Corespondent de război

Doamna Goracci este o corespondentă de război experimentată a postulului de stat italian, care a relatat despre talibani. A fost în România pentru un articol despre mișcarea anti-vaccin în care doamna Șoșoacă joacă un rol proeminent.

Nici soțul senatoarei, Silvestru Șoșoacă, nu știe cine este doamna Goracci. El este acuzat că a mușcat-o și a agresat-o după ce interviul a deviat brusc de la cursul lui.

Nici Poliția Română nu a părut să știe, deși acum știe.

Președintele României a cerut „o anchetă amănunțită” cu privire la ceea ce s-a întâmplat în biroul Dianei Șoșoacă, pe 10 decembrie, și care s-a transformat într-un incident internațional.

Intimidare

Guvernul României a declarat că „a condamnat orice act de intimidare împotriva jurnaliştilor”. Românii știu acum cine este Lucia Goracci. Știau deja cine este Diana Sosoacă. Unii probabil nu au vrut să li se amintească.

Boris Johnson și virtutea faptului de a da socoteală

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here