Străzi pustii în orașele din China, pe măsură ce se profilează o nouă creștere a cazurilor de COVID-19

Străzile din marile orașe chineze au fost neobișnuit de liniștite duminică, în timp ce oamenii au rămas acasă pentru a se proteja de o creștere a cazurilor de COVID-19 care a lovit centrele urbane de la nord la sud, informează Reuters.

China se află în primul dintre cele trei valuri așteptate de cazuri de COVID din această iarnă, potrivit epidemiologului șef al țării, Wu Zunyou. Vor veni și alte valuri, pe măsură ce oamenii urmează tradiția de a se întoarce în masă în zonele lor natale, pentru vacanța de Anul Nou de luna viitoare, a spus el.

China nu a mai raportat niciun deces provocat de COVID-19, din 7 decembrie, când au încetat brusc majoritatea restricțiilor ce făceau parte din politica ”zero COVID”. Renunțarea la restricțiile susținute de președintele Xi Jinping a venit în urma protestelor publice fără precedent.

Ca parte a reducerii limitelor zero-COVID, testele în masă pentru virus s-au încheiat, generând îndoieli legate de numărul oficial de cazuri și dacă acesta reflectă cu adevărat întreaga amploare a focarului. China a raportat aproximativ 2.097 de noi infecții Covid-19 simptomatice pe 17 decembrie.

În Beijing, răspândirea variantei foarte transmisibile Omicron a afectat deja serviciile, de la cele de catering până la livrările de colete. Pompele funebre și crematoriile din orașul cu 22 de milioane de oameni se luptă, de asemenea, să țină pasul cu cererea, pe fondul penuriei de personal, pe măsură ce lucrătorii și șoferii se îmbolnăvesc.

La cea mai mare firmă de pompe funebre din Beijing, din Babaoshan, cunoscută și pentru manipularea cadavrelor unor înalți oficiali și lideri chinezi, au putut fi văzute intrând duminică câteva dricuri pe minut, în timp ce și parcarea pentru mașinile private era plină.

„În momentul de față este dificil să rezervi un dric, astfel că multe rude transportă cadavrele cu propriile vehicule”, a spus un angajat sub condiția anonimatului.

Din crematorii se vede ieșind fum. De asemenea, grupuri de oameni sunt adunate în fața crematoriilor pentru a colecta cenușa rudelor decedate. Nu este însă clar în ce măsură Covid-ul este responsabil de creșterea deceselor.

Postările pe rețelele de socializare au arătat, de asemenea, metrouri goale în orașul Xian din nord-vestul Chinei, în timp ce în Shanghai, centrul comercial al țării, nu mai există agitația obișnuită din perioada premergătoare Anului Nou.

„Lipsește atmosfera de sărbătoare”, a spus un rezident care și-a dat numele Alice.

În Chengdu, străzile sunt pustii, dar timpii de livrare a alimentelor s-au îmbunătățit, a spus un rezident pe nume Zhang, după ce serviciile au început să se adapteze la recenta creștere a cazurilor de Covid.

Totuși, obținerea truselor de testare a antigenului este încă dificilă, a spus ea, explicând că i s-a spus că trusele pe care le-a comandat recent au fost redirecționate către spitale.

„1 Vârf, 3 valuri, 3 luni”

În Shanghai, autoritățile au declarat că școlile ar trebui să mute cele mai multe ore de curs în online, începând de luni, iar în orașul apropiat Hangzhou, majoritatea școlilor au fost încurajate să termine semestrul de iarnă mai devreme.

În Guangzhou, cei care fac deja cursuri online, precum și preșcolarii nu ar trebui să se pregătească pentru întoarcerea la școală, au declarat oficialii din Educație.

Vorbind la o conferință de presă de sâmbătă, în Beijing, epidemiologul șef Wu de la Centrul chinez pentru controlul și prevenirea bolilor a spus că focarul actual va atinge vârful în această iarnă și se va desfășura în trei valuri, timp de aproximativ trei luni, potrivit unui comunicat de presă.

Primul val s-ar desfășura de la jumătatea lunii decembrie până la mijlocul lunii ianuarie, în mare parte în orașe, înainte ca un al doilea val să înceapă de la sfârșitul lunii ianuarie, până la mijlocul lunii februarie 2023, declanșat de mișcarea oamenilor înaintea sărbătorii de Anul Nou care durează aproximativ o săptămână.

China va sărbători Anul Nou începând cu 21 ianuarie. În mod normal, sărbătoarea angrenează sute de milioane de oameni care călătoresc acasă pentru a petrece alături de familie.

Un al treilea val de cazuri se va desfășura de la sfârșitul lunii februarie până la mijlocul lunii martie, pe măsură ce oamenii se întorc la muncă, după vacanță, a spus Wu.

În estul provinciei Zhejiang, care găzduiește multe companii și industrie de înaltă tehnologie, primul val este de așteptat să atingă vârful la mijlocul lunii ianuarie, deși ar putea apărea chiar mai devreme, au declarat duminică oficialii din domeniul sănătății, într-o conferință de presă.

„Această perioadă coincide cu Anul Nou, iar mișcarea populației va accelera răspândirea epidemiei”, a declarat Chen Zhong, directorul executiv adjunct al grupului de lucru provincial pentru controlul epidemiei.

Un institut de cercetare din SUA a declarat săptămâna aceasta că țara s-ar putea confrunta cu o explozie de cazuri și că peste un milion de oameni din China ar putea muri de COVID în 2023.

Cazurile grave au scăzut în comparație cu anii trecuți, iar vaccinarea a oferit un anumit grad de protecție, a mai declarat Wu. Persoanele vulnerabile ar trebui protejate, a spus el, recomandând vaccinuri de rapel pentru publicul larg.

În timp ce China a lansat primele vaccinuri împotriva COVID-19 în 2021, ratele de vaccinare în rândul persoanelor cu vârsta de 60 de ani și peste au rămas puțin modificate din vară, potrivit cifrelor oficiale.

Doar 66,4% dintre persoanele cu vârsta de peste 80 de ani au finalizat o schemă completă de vaccinare, a informat agenția oficială de știri Xinhua.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here