SUA avertizează că testele serologice pentru Covid-19 dau erori mari și nu se pot lua decizii pe baza lor

Sursa: Pixabay

Testele de anticorpi utilizate pentru a determina dacă oamenii au trecut prin infecția cu Covid-19 ar putea da erori majore, anunță Centrele SUA pentru Controlul și Prevenirea (CDC) Bolilor, potrivit CNN.

Cunoscute și după denumirea de teste serologice, acestea sunt menite să găsească anticorpii la boală, produși de organismul persoanelor care au fost bolnave. Dar, arată CDC, la unii oameni acești anticorpi pot fi detectați în prima săptămână de la debutul bolii. Potrivit instituției, aceste teste nu sunt suficient de precise pentru a sta la baza unor decizii sau politici esențiale. „Rezultatele testelor serologice nu ar trebui utilizate pentru a lua decizii cu privire la gruparea oamenilor în anumite locații, ori participarea la diverse adunări, inclusiv accesul în școli, cămine sau aresturi de poliție”, transmite CDC.

Avertismentul este valabil și în cazul revenirii angajaților la locurile lor de muncă: testele serologice nu oferă suficientă siguranță pentru a se lua asemenea decizii pe baza lor.

„În cea mai mare parte a țării, inclusiv a zonelor care au fost puternic afectate, prevalența anticorpului SARS-CoV-2 este de așteptat să fie scăzută, variind de la mai puțin de 5% la 25%, astfel încât testarea în acest moment ar putea duce la mai multe rezultate fals pozitive și mai puține fals negative”, mai arată CDC.

Dacă doar 5% din populația testată are virusul, un test cu o precizie de peste 90% tot poate rata jumătate din cazuri.

Un rezultat fals pozitiv îl face pe om să creadă că a fost deja infectat, iar medicii se tem că oamenii se vor comporta ca și cum ar fi imuni, odată ce primesc un test de anticorpi pozitiv.

Apoi, mai sunt și îngrijorările legate de eficiența anticorpilor dobândiți după o infecție. Nu există suficiente date care să confirme că o persoană care obține un rezultat pozitiv real chiar nu mai poate fi afectată de o viitoare expunere la infecții.

Potrivit CDC, în aceste condiții testarea serologică nu trebuie utilizată pentru a determina starea imună la indivizi până când nu este stabilită prezența, durabilitatea și durata imunității.

Noile ghiduri ale CDC se fac ecoul unor concluzii similare la care ajunseseră anterior experți independenți, precum cei de la Universitatea din Minnesota, care avertizează împotriva utilizării testelor de anticorpi ca fundament pentru elaborarea unor politici.

CDC explică de ce testarea poate da rezultate eronate atât de des. Multe au legătură cu cât de comun este virusul în populația testată: „De exemplu, într-o populație în care prevalența este de 5%, un test cu 90% sensibilitate și 95% specificitate va produce o valoare predictivă pozitivă de 49%. Cu alte cuvinte, mai puțin de jumătate dintre cei care au fost testați pozitiv vor avea cu adevărat anticorpi”.

La fel, „același test, dar la o populație cu o prevalență de anticorpi care depășește 52%, va produce un rezultat pozitiv predictiv de peste 95%, ceea ce înseamnă că mai puțin de una din 20 de persoane care au testate pozitiv vor avea un rezultat fals pozitiv”.

Prin urmare, recomandă CDC, cea mai bună este folosirea de teste cu specificitate ridicată și pe populațiile în care medicii suspectează că există numeroase cazuri.
Un avertisment cu privire la precizia testelor serologice a venit și de la FDA, agenția americană care supraveghează sectorul alimentar și farmaceutic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here