SUA avertizează: Un atac nuclear nord-coreean va pune capăt regimului de la Phenian

Sursa: KCNA

„Orice atac nuclear” al Phenianului asupra Coreii de Sud, Statelor Unite sau aliaţilor acestora va provoca „sfârşitul regimului lui Kim” Jong Un, a avertizat sâmbătă din nou Washingtonul, în contextul unei noi creşteri a tensiunilor în peninsula coreeană, relatează agenţiile France Presse şi Reuters, citate de Agerpres.

Statele Unite şi-au reafirmat „angajamentul neclintit” faţă de Coreea de Sud, care se bazează pe „ansamblul capacităţilor americane, inclusiv nucleare” pentru a exercita o puternică „descurajare”, a mai transmis Casa Albă, într-un comunicat emis după o nouă reuniune a responsabililor americani şi sud-coreeni şi în care promite un „răspuns rapid, zdrobitor şi hotărât” în eventualitatea unui atac nuclear nord-coreean.

Un mesaj similar a fost transmis de preşedintele american Joe Biden în aprilie, după o întrevedere cu omologul său sud-coreean Yoon Suk Yeol.

Şi Coreea de Sud, aliată a SUA şi Japoniei, a avertizat Phenianul miercuri că va suferi „distrugeri teribile” dacă recurge la acţiuni „imprudente”.

SUA, Japonia şi Coreea de Sud au anunţat săptămâna trecută noi iniţiative trilaterale pentru a contracara Coreea de Nord, în special o operaţiune de transmitere reciprocă de date în timp real despre lansările de rachete nord-coreene.

După ce a acuzat SUA şi Coreea de Sud că au adus peninsula coreeană „în pragul unui război nuclear”, Coreea de Nord a lansat luna trecută pe orbită un satelit de spionaj, operaţiune despre care Seulul afirmă că a fost efectuată şi graţie ajutorului rusesc. Phenianul a susţinut că a reuşit de atunci cu ajutorul acestui satelit să observe situri majore în SUA şi Coreea de Sud, dar nu a publicat imagini.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here