Un judecător american a dispus deportarea unui fost gardian de lagăr nazist în Germania, unde, în calitate de cetățean, încă primește o pensie pentru „serviciul său de război”, informează BBC.

Judecătoarea de imigrare Rebecca Holt a declarat că Friedrich Karl Berger, acum în vârstă de 94 de ani, a servit în tabăra unde prizonierii erau deținuți în condiții „atroce”.

Domnul Berger a declarat ziarului Washington Post că i s-a ordonat să lucreze în lagăr în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Friedrich Berger trăiește în SUA din 1959.

Nu este clar dacă Berger, rezident în Oak Ridge, Tennessee, va face apel, o acțiune care ar putea amâna deportarea cu câțiva ani.

„După 75 de ani, acest lucru este ridicol. Nu-mi vine să cred. Practic, mă forțeaza să plec din casa mea” a spus acesta pentru Washington Post.

Judecătorul Holt a dispus deportarea joi, după un proces de două zile, în orașul Memphis, Tennessee.

În hotărârea să, ea a spus că „acesta a servit de bună voie că gardian înarmat al prizonierilor într-un lagăr de concentrare” ceea a constituit asistență în persecuția nazistă.

Judecătorul a spus că Berger a servit în sistemul de lagăre de concentrare din Germania, la Neuengamme, unde prizonierii au fost ținuți în condiții „atroce” și au lucrat „până la epuizare și moarte”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here