Preşedintele Donald Trump a anunţat marţi suspendarea contribuţiei SUA la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) pe motivul „proastei gestionări” a pandemiei noului coronavirus, informează miercuri agenţiile de presă internaţionale.

„Astăzi ordon suspendarea finanţării OMS pe perioada realizării unui studiu care va examina rolul OMS în gestionarea profund eronată şi ascunderea răspândirii coronavirusului”, a declarat liderul de la Casa Albă în cadrul conferinţei de presă zilnice.

„Lumea a primit numeroase informări false privind transmiterea şi mortalitatea” în cazul îmbolnăvirii cu COVID-19, a adăugat Trump într-un rechizitoriu amplu la adresa agenţiei ONU, potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Preşedintele Trump a mai declarat că OMS a „eşuat în îndeplinirea obligaţiei sale de bază şi trebuie trasă la răspundere”, conform Reuters.

Liderul american a adăugat că OMS a promovat „dezinformarea” din partea Chinei în legătură cu acest virus care probabil a determinat o răspândire mai largă a acestuia decât ar fi fost cazul dacă organizaţia cu sediul la Geneva ar fi gestionat corect criza.

„Dacă OMS și-ar fi făcut treaba, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă”

Precizând că suma pe care contribuabilii americani o plătesc anual OMS este de 400 – 500 de milioane de dolari, comparativ cu aproximativ 40 de milioane de dolari şi „chiar mai puţin” cât contribuie China, Donald Trump a apreciat că SUA au datoria să ceară explicaţii.

„Dacă OMS şi-ar fi făcut treaba şi ar fi trimis experţi medicali în China pentru a studia în mod obiectiv situaţia pe teren, epidemia ar fi putut fi ţinută sub control la sursă, cu foarte puţine decese”, a explicat preşedintele american, citat de AFP.

În cursul zilei de marţi, secretarul de stat american Mike Pompeo anunţase că SUA doresc să „schimbe radical” modul de funcţionare al organizaţiei. „În trecut, OMS a făcut o treabă bună. Din păcate, de data această, nu a făcut tot posibilul şi trebuie să procedăm astfel încât să facem presiuni pentru a schimba radical” situaţia, a afirmat şeful diplomaţiei americane. 

„Aceleaşi fapte pot fi interpretate diferit de diferite entităţi”

Secretarul general al ONU Antonio Guterres consideră că „nu este momentul potrivit pentru a reduce resursele şi operaţiunile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) sau ale oricărei alte organizaţii umanitare în combaterea virusului”, în reacţie la decizia anunţată de preşedintele Trump, transmite AFP.

„Convingerea mea este că OMS trebuie să fie susţinută deoarece este absolut esenţială pentru eforturile lumii în câştigarea războiului împotriva COVID -19”, a adăugat Antonio Guterres, reafirmând că va exista suficient timp pentru a studia ulterior „cum au reacţionat toţi cei implicaţi în criză”.

În reacţia sa critică la decizia americană, de o virulenţă rară apreciază AFP, Antonio Guterres a susţinut că „aceleaşi fapte pot fi interpretate diferit de diferite entităţi”.

„După ce vom vom întoarce pagina finală a acestei epidemii, va fi un moment în care să revenim pe deplin pentru a înţelege cum a putut să apară o astfel de boală şi să îşi răspândească efectul devastator atât de repede asupra întregii lumi”. „Lecţiile învăţate vor fi esenţiale pentru a gestiona eficient provocări similare, dacă acestea vor apărea în viitor”, a continuat secretarul general al Naţiunilor Unite.

„Dar acesta nu este momentul (…) şi nici nu este momentul pentru a reduce resursele pentru operaţiunile OMS” în lupta împotriva pandemiei, a subliniat Guterres.

„Aşa cum am spus anterior, acum este timpul unităţii, în care comunitatea internaţională să conlucreze solidar pentru a opri acest virus şi consecinţele sale devastatoare”, a concluzionat înaltul oficial onusian.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here