VIDEO. „Suntem în vreme de război”. Bătăi, incendii și proteste pe insulele grecești cu tabere de migranți. Locuitorii au intrat în grevă generală

Locuitorii din insulele greceşti Lesbos, Chios şi Samos au început miercuri o grevă generală pentru a protesta faţă de construcţia de noi centre pentru migranţi, scrie AFP, citată de News.ro.

Pentru a doua zi consecutiv, manifestanţii din Lesbos au făcut faţă Poliţiei în apropiere de oraşul Mantamados, lângă situl unde urmează să fie construit un centru pentru 7.000 de persoane. 

Mici grupuri au aruncat cu pietre către forţele de ordine, care au răspuns cu gaze şi grenade lacrimogene.  

„Suntem în vreme de război. Poliţia are armele, noi avem inimile şi sufletele noastre”, a declarat un preot local, părintele Stratis. 

Guvernoratul se împotrivește Guvernului

Guvernoratul local a chemat la grevă pentru 24 de ore, respingând proiectele Guvernului de a construi noi centre pentru a înlocui locuinţele improvizate suprapopulate, în care cei care cer azil trăiesc în condiţii îngrozitoare. 

Mai mult de 38.000 de migranţi stau înghesuiţi în tabere din insula Lesbos, Samos, Chios, Leros şi Kos, care în mod oficial ar trebui să primească doar 6.200 de persoane. 

Locuitorii insulelor se plâng de mai mult timp de probleme de siguranţă şi de sănătate publică din cauza imigranţilor şi se opun proiectelor Guvernului de construcţie de noi centre. 

Temerile locuitorilor

Locuitorii sunt îngrijoraţi că ridicarea centrelor, care vor înlocui taberele cu acces liber, va face ca insulele să fie permanent suprapopulate.

De celalaltă parte, autorităţile spun că centrele închise vor oferi o mai mare siguranţă publică şi vor limita eventuale riscuri sanitare.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas, a spus că această preocupare este cu atât mai pertinentă cu cât coronavirusul Covid-19 se răspândeşte tot mai mult. 

Tabăra Moria, 18.000 de oameni

Tabăra Moria din Lesbos găzduieşte peste 18.000 de oameni, în condiţii despre care organizaţiile nonguvernamentale spun că sunt groaznice.

Autorităţile greceşti vor să mai construiască centre şi în Samos, Kos şi Leros, insule care sunt mai aproape de Turcia.

Sute de mii de oameni au venit în Europa din Turcia prin Grecia, î 2015 şi 2016, înainte ca un acord negociat de Uniunea Europeană a limitat fluxul.

Începând cu luna septembrie 2019 a fost înregistrată o creştere a sosirilor.             

Grecia a confirmat miercuri primul caz de Covid-19, boala proovocată de coronavirusul descoperit la finalul anului trecut în regiunea Hubei din China. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here