Subsidiara Gazprom din Germania a fost plasată temporar sub controlul statului

Statul german va prelua temporar administrarea filialei din Germania a concernului rus Gazprom, având în vedere importanţa acesteia pentru furnizarea de energie, a anunţat luni ministrul economiei, Robert Habeck, citat de AFP, preluat de News.ro.

Agenţia Federală a Reţelelor va administra Gazprom Germania până la 30 septembrie.

Gazprom, acţionar unic al filialei, şi-a anunţat vineri retragerea din aceasta, fără a indica un nou proprietar, lăsând astfel o situaţie incertă în contextul conflictului privind gazele livrate de Rusia în Europa. Filialele Gazprom sunt operatori ai unor infrastructuri importante pentru depozitarea gazelor şi a carburanţilor în Germania, iar Gazprom Germania are la rândul său filiale în Regatul Unit, Elveţia şi Cehia.

Deşi Gazprom nu a precizat cui îi va transfera proprietatea asupra filialei germane, Berlinul susţine că a aflat despre intenţia de achiziţionare a acesteia de către entităţi cu „origini incerte”, potrivit Agerpres. Guvernul german ar fi trebuit să fie notificat despre aceasta sau despre o eventuală lichidare a Gazprom Germania.

„Guvernul face ceea ce este necesar pentru a asigura securitatea aprovizionării în Germania, inclusiv pentru a nu expune infrastructurile energetice unor decizii arbitrare ale Kremlinului”, a explicat Habeck într-o conferinţă de presă. „Drepturile de vot ale proprietarilor Gazprom Germania se transferă Agenţiei Federale a Reţelelor (Bundesnetzagentur), care „poate lua toate deciziile necesare pentru garantarea furnizării”, a declarat ministrul.

Edward Lucas: Va fi parada din 9 mai „momentul Ceaușescu” al lui Vladimir Putin?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here