Suedia și Danemarca opresc administrarea vaccinului Moderna pentru persoanele sub 30 de ani, din cauza riscului de pericardită și miocardită

Suedia și Danemarca au declarat miercuri că întrerup utilizarea vaccinului Moderna (MRNA.O) COVID-19 pentru grupe de vârstă mai mici, după rapoarte de posibile efecte secundare cardiovasculare rare, informează Reuters.

Agenția de sănătate suedeză a declarat că va întrerupe utilizarea vaccinului pentru persoanele născute în 1991 și ulterior, deoarece datele indică o creștere a cazurilor de miocardită și pericardită în rândul tinerilor și adulților tineri care au fost vaccinați. Aceste condiții implică o inflamație a inimii sau a membranelor care o învelesc.

„Conexiunea este deosebit de clară atunci când vine vorba de vaccinul Moderna Spikevax, mai ales după a doua doză”, a spus agenția de sănătate, adăugând însă că riscul de a fi afectat este foarte mic.

Acțiunile Moderna au scăzut cu 4,9%, sau 16,08 USD, la 316,11 USD în tranzacționarea după-amiezii.

Un purtător de cuvânt al Moderna a declarat într-un e-mail că compania era la curent cu deciziile autorităților de reglementare din Danemarca și Suedia de a întrerupe utilizarea vaccinului său la persoanele mai tinere din cauza riscului rar de miocardită și sau pericardită.

Acestea sunt de obicei cazuri usoare si indivizii tind sa se refaca in scurt timp dupa tratament standard si odihna. Riscul de miocardita este considerabil crescut pentru cei care contracta COVID-19, iar vaccinarea este cel mai bun mod de a proteja impotriva acestui lucru.

Potrivit unui studiu din SUA care nu a fost încă supus evaluării inter pares, bărbații tineri sub 20 de ani au șanse de până la șase ori mai mari să dezvolte miocardită după contractarea COVID-19 decât cei care au fost vaccinați.

Danemarca a spus că, în timp ce utilizează vaccinul Pfizer / BioNTech ca principală opțiune pentru persoanele cu vârsta cuprinsă între 12-17 ani, a decis să întrerupă administrarea vaccinului Moderna persoanelor cu vârsta sub 18 ani, conform unui „principiu de precauție”.

„În datele preliminare … există suspiciunea unui risc crescut de inflamație cardiacă, atunci când este vaccinat cu Moderna”, a declarat autoritatea daneză pentru sănătate într-un comunicat.

S-a referit la datele dintr-un studiu nordic încă nepublicat, care ar fi trimis acum Agenției Europene pentru Medicamente (EMA) pentru evaluare ulterioară. Datele finale erau așteptate în termen de o lună, a adăugat acesta.

Suedia și Danemarca au declarat că au recomandat acum vaccinul Comirnaty, de la Pfizer / BioNTech

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here