Dispariţia unui fotografii a fostului prim-ministru britanic Winston Churchill din rezultatele căutărilor Google a stârnit suspiciuni de cenzură în Marea Britanie, într-un moment în care valul de manifestaţii antirasiste nu l-a ocolit nici pe acest fost lider conservator, în pofida rolului său în al Doilea Război Mondial, scrie Agerpres, citând AFP.

În urma căutărilor pe Google a cuvintelor ”prim-miniştri britanici”, fotografiile foştilor şefi ai guvernelor de la Londra sunt afişate într-o ordine cronologică denumită ‘Knowledge graph’. Sâmbătă dimineaţa toate fotografiile acestora apăreau astfel în urma căutării, cu excepţia celei a lui Winston Churchill, ceea ce a determinat numeroşi utilizatori de Twitter să acuze Google de cenzură.

”Ar fi incredibil să fie o politică deliberată, @Google. Europa Occidentală ar fi fost aproape cu certitudine aservită fără cel a cărui poză este acum absentă”, a scris pe Twitter secretarul de stat britanic pentru dezvoltare regională şi guvernare locală Simon Clarke.

Google a reacţionat în urma reproşurilor de cenzură şi și-a cerut scuze pentru ”îngrijorările” provocate de acest incident pe care l-a pus pe seama unei ”actualizări automate” şi a promis că va fi soluţionat rapid.

Weekendul trecut, statuia lui Winston Churchill amplasată în apropierea parlamentului de la Londra a fost vandalizată în seria de manifestaţii declanşate de uciderea în SUA a afro-americanului George Floyd de către un poliţist american alb în timpul arestării. Inscripţia ”a fost un rasist” a apărut sub numele fostului premier britanic, acuzat că atunci când era la putere a făcut afirmaţii rasiste, în special la adresa indienilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here