Talibanii atacă un prim mare oraş, capitală de provincie – VIDEO

Talibanii au lansat miercuri prima lor ofensivă – de la începutul unei campanii în toate direcţiile împotriva forţelor afgane, în mai – contra unei capitale provinciale din Afganistan, Qala-i-Naw, relatează AFP, preluată de News.ro.

La doar câteva ore după ce armata americană a anunţat că a efectuat ”peste 90%” din retragerea sa totală din Afganistan, talibanii, care au cucerit, începând din mai, importante porţiuni rurale ale teritoriului afgan şi care s-au apropiat tot mai mult de mari oraşe afgane, au intrat miercuri în Qala-i-Naw, capitala provinciei Badghis (nord-vest), unde confruntări armate continuau, au anunţat autorităţile locale.

”Inamicul a intrat în oraş. Toate districtele din jur au căzut. Confruntări armate au început în oraş”, a anunţat într-un SMS trimis unor jurnalişti guvernatorul Badghisului, Hessamuddin Shams.

Şeful Consiliului provincial din Badghis, Abdul Aziz Bek, a confrmat AFP intrarea talibanilor şi confruntări armate în oraş.

”Confruntări armate continuă, în acest moment, în diverse părţi ale oraşului”, a declarat el, precizând că ”închisoarea oraşului a fost deschisă, iar aproximativ 200 de deţinuţi au fugit”.

O membră a Consiliului provincial, Zia Gul Habibi, a declarat AFP că insurgenţi au cucerit sediul poliţiei şi cartierul general local al serviciilor afgane de informaţii NDS.

”Reprezentanţi ai provinciei s-au refugiat într-o tabără militară în oraş”, unde ”lupte armate continuă”, a anunţat ea.

Guvernatorul Shams a dat asigurări ulterior, într-un mesaj video publicat pe Facebook, în care apare cu o puşcă de atac pe umăr şi încărcătoare pe piept, că ”toate forţele de securitate (…) apără oraşul” şi că ”inamicul a suferit pierderi şi a fost înfrânt”, în timp ce se auzeau rafale de tiruri intense.

El a anunţat ulterior într-un mesaj audio că talibanii ”se retrag”, după ce au ”suferit pierderi”.

Talibanii au încercat în iunie să atace oraşul Kunduz, capitala provinciei cu acelaşi nume, în nordul ţării.

Însă intrarea talibanilor în Qala-i-Naw aplică o nouă lovitură moralului – deja slăbit considerabil – al al forţelor afgane, potrivit unor analişti.

”Această înaintare-fulger (a talibanilor) ne face să ne temem că zilele Guvernului afgan sunt numărate”, apreciază Nishank Motwani, un cercetător specializat în Afganistan, în contextul în care autorităţile de la Kabul au promis să-şi concentreze eforturile asupra securităţii marilor aglomerări, principalelor drumuri şi oraşelor de forontieră.

Talibanii câştigă rapid teren în oraşe şi provincii din nordul şi vestuş ţării, iar civili fug din calea lor, în timp ce trupe străine se retrag după 20 de ani de război.

Ministrul afgan al Apărării Bismillah Mohammadi, numit recent în funcţie, a anunţat într-un comunicat că războiul intră într-o fază ”dificilă” şi că forţele de securitate ”vor apăra Afganistanul şi compatrioţii cu toată puterea şi cu toate resursele de care dispun, indiferent de circumstanţe”.

Tadjikistanul mobilizează 20.000 de rezervişti la frontiera cu Afganistanul

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here