Tăriceanu: Ieri aș fi pariat că moțiunea nu va trece

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, după căderea Guvernului Orban prin moțiune de cenzură, că va sesiza Avocatul Poporului în cazul câtorva dintre cele 25 de ordonanțe de urgență adoptate, marți seară, de Cabinetul Orban.

Principalele declarații făcute de Tăriceanu la TVR:

  • Ieri, dacă cineva m-ar fi întrebat, aş fi pariat că moţiunea nu trece. Ceea ce s-a întâmplat în după-amiază şi seara zilei de ieri cu avalanşa aceasta de ordonanţe, cred că a făcut să se schimbe balanţa.
  • Gestul Guvernului condus de domnul Orban de a adopta acest teanc de ordonanţe, după părerea mea, a fost picătura care a umplut paharul. Dincolo de eleganţa sau neeleganţa gestului, care este unul de sfidare a Parlamentului, este ceva mult mai grav şi anume faptul că o astfel de modalitate de guvernare subminează singura instituţie democratică care este Parlamentul.
  • Eu, ca om cu vechi state în Parlament şi care respect şi Constituţia şi democraţia parlamentară, nu pot să fiu de acord cu asemenea modalitate de a guverna, mai ales atunci când eşti guvern minoritar.  
  • Acesta este şi motivul pentru care, cel mai probabil, voi face în numele ALDE o sesizare către Avocatul Poporului pentru a ataca unele din ordonanţele care au fost adoptate ieri în această modalitate şi cred că este şi datoria preşedinţilor celor două camere ale Parlamentului să sesizeze Curtea Constituţională pentru conflict interinstituţional între Guvern şi Parlament, nu putem să considerăm că România este o ţară democratică, atâta timp cât este sfidat Parlamentul şi dacă este sfidat Parlamentul este sfidat votul românilor.

Foto: IQNAUM/George Călin

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here