Țările care au început să relaxeze restricțiile. Secretul: respectarea celor 3 criterii

Sursa: Pexels

Cehii pot acum face cumpărături la magazinele de feronerie și biciclete, pot juca tenis și pot merge la înot. Austria intenționează să redeschidă magazinele mai mici după Paște. Danemarca va redeschide grădinițele și școlile începând cu săptămâna viitoare dacă numărul cazurilor de coronavirus rămâne stabile, iar copiii din Norvegia vor reveni la grădiniță o săptămână mai târziu. Aceste națiuni sunt primele din Occident care încep să-și facă drum spre ieșirea din logica restricțiilor impuse de guverne pentru a stopa răspândirea coronavirusului.

  • Un grupaj realizat de CNN, pe care îl prezentăm pe larg.

Alții, și ei ispitiți de ieșirea din starea de blocarea, doresc să vadă ce lecții pot fi învățate, pe fondul creșterii presiunilor sociale și economice în această direcție.

Pentru sportiva profesionistă Irena Gillarova, din Republica Cehă, reducerea restricțiilor, joi, a însemnat că poate reveni la antrenament pe stadionul Juliska din Praga pentru prima dată de când țara sa a fost închisă. „A fost grozav, sincer. Am fost plină de entuziasm și mă simt grozav”, a declarat, vineri aruncătoarea, pentru CNN. „Aceste două săptămâni acasă m-au ajutat să-mi apreciez meseria chiar mai mult decât înainte și să nu o iau ca pe un dat”.

Sportivii au un program pentru a se asigura că doar un anumit număr de oameni se află pe stadion. „M-am simțit 100% în siguranță”, a spus tânăra de 28 de ani. „Cred că sistemul este destul de bun și încercăm să fim deștepți în acest sens. Cu toții îl luăm în mod responsabil.”

Dr. Peter Drobac, un expert de talie internațională în domeniul sănătății, la Oxford Saïd Business School, a declarat, pentru CNN, că acele țări care ușurează restricțiile au fost „exemple importante și de speranță” pentru Occident.

„Încă avem multe de învățat despre cum să ieșim din blocaje în siguranță și eficient”, a mai arătat el. Orice slăbire a restricțiilor comportă risccuri.

Directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății, dr. Hans Kluge, a avertizat săptămâna aceasta că situația din Europa este încă „foarte preocupantă” și a insistat că „acum nu este momentul să relaxezi măsurile”.

Europa „rămâne foarte mult în centrul pandemiei”, a spus el miercuri. Șapte dintre primele 10 țări cele mai afectate sunt localizate pe acest continent.

Și un studiu bazat pe focarul din China, publicat în jurnalul medical The Lancet, a sugerat că blocajele coronavirusului de pe Glob nu trebuie ridicate complet până la găsirea unui vaccin.

„Într-o poziție mult mai bună”

Niciunul dintre cei care intenționează să ușureze restricțiile în zilele următoare nu se numără printre cele mai afectate state din Europa. Și, evident, vor din tot sufletul să evite apariția unui al doilea val de infecții. Prin urmare, cum au ajuns aici?

Potrivit lui Drobac, țările care se pregătesc să reducă restricțiile au ceva în comun: au fost printre primele din Europa care au pus în aplicare blocaje sau măsuri severe de distanțare socială și au extins rapid testarea coronavirusului.

„Au avut aceste lucruri la locul lor și, ca urmare, ele au depășit deja vârful infecțiilor”, a declarat expertul. Numărul de decese cauzate de coronavirus în aceste țări este de oridul zecilor sau sutelor, în loc de mii, a arătat Dobrac, și „se află într-o poziție mult mai bun datorită atitudinii proactive”.

Ceea ce au anunțat despre cum își planifică relaxarea treptată a restricțiilor „pare rezonabil și pare inteligent”, mai consideră expertul citat de CNN.

„Este un proces foarte gradual și vor putea să învețe și să urmărească lucrurile în ceea ce privește noile infecții. Dar dacă se relaxează prea mult și infecțiile încep să crească, ele pot trage înapoi un pic”. Potrivit lui Dobrac, statele care își propun să o ia pe calea relaxării trebuie să aibă în vedere trei criterii, dacă obiectivul lor este și acela de a nu vi izbite de un al doilea val de infecții.

  • În primul rând, trebuie să „aplatizeze curba” și să vadă o reducere consistentă a numărului de cazuri noi.
  • În al doilea rând, sistemele de sănătate trebuie să poată face față, fără a apela la măsuri de criză.
  • În al treilea rând, au nevoie de un sistem de testare în masă, urmărirea contactelor și izolarea lor, astfel încât bolnavii să poată fi izolați înainte de a-i infecta pe alții.

Danemarca „mersul pe sârmă”

Autoritățile daneze au transmis că intenționează să trimită copiii înapoi la școală și grădiniță începând cu 15 aprilie, dacă rămân stabile cazurile de coronavirus. Viața, însă, viața va arăta în continuare departe de cum era înainte.

Multe restricții vor rămâne în vigoare și revizuirea lor va fi introdusă treptat, au spus oficialii guvernamentali. O interdicție privind adunările de peste 10 persoane a fost prelungită până în 10 mai, iar bisericile, cinematografele și centrele comerciale vor rămâne, de asemenea, închise.

Toate festivalurile și adunările mari vor fi interzise până în luna august, a declarat premierul Mette Frederiksen. La fel, granițele Danemarcei rămân sigilate.

„Probabil că acesta va fi un pic ca mersul pe sârmă”, a declarat premierul danez, Mette Frederiksen, luni, la o informare de presă, potrivit agenției de știri Reuters. „Dacă ne oprim, am putea cădea, iar dacă mergem prea repede, putem grși. Prin urmare, trebuie să facem un pas prudent la un moment dat”.

Națiunea de 5,8 milioane de locuitori a fost printre primele state europene care și-au închis granițele. Era 13 martie. În aceeași săptămână, a închis școlile, cafenelele și magazinele, a interzis adunările cu mai mult de 10 persoane și a oprit vizitele în spitale.

„Singura modalitate prin care am evitat scenariile tragice pe care le-am văzut în locuri precum Italia și SUA a fost acțiunea rapidă”, a declarat premierul Frederiksen, la televiziunea națională daneză.

Magazinele din Cehia se redeschid

De asemenea, Republica Cehă s-a mișcat rapid pentru a impune restricții de călătorie, a interzice evenimentele mari și a închide întreprinderile neesențiale, după ce a declarat stare de urgență, în 12 martie. Neobișnuit pentru Europa, le-a solicitat, de asemenea, celor 10,7 milioane de locuitori să-și acopere fețele cu măști sau eșarfe când sunt în afara casei începând, iar asta începând cu 19 martie.

Aceste eforturi stricte de reținere par acum plătind, întrucât guvernul a anunțat luni că va începe relaxarea unor restricții de coronavirus în această săptămână.

Începând de marți, oamenilor li s-a permis să facă sport, individual, fără măști de fețe. Magazine, precum cele de construcții și feronerie, magazinele de biciclete și centrele de reparații pentru biciclete sunt printre cele care au voie să se redeschidă începând de joi. De asemenea, se redeschid instalații în aer liber pentru sporturi individuale, dar numai într-o oarecare măsură – nu mai mult de două persoane pot împărți în același spațiu și nu pot folosi dușuri sau vestiare.

Călătoria esențială în afara Cehiei va fi permisă începând cu 14 aprilie, se arată într-un comunicat de presă al Guvernului.

Sportiva Gillarova rămâne plină de speranță că competiția internațională va reîncepe la un moment dat, în acest an. Poate cu Campionatele Europene de atletism de la Paris din august, spune ea, citată de CNN, – după dezamăgitoarea amânare cu un an a Olimpiadei de la Tokio.

Austria: abordarea pas cu pas

Vecina Austria, unde populara stațiune de sporturi de iarnă din Ischgl, din provincia Tirol, a fost legată luna trecută de răspândirea coronavirusului în alte părți ale Europei, adoptă o abordare diferită, întrucât ușurează restricțiile.

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a anunțat săptămâna aceasta că țara se pregătește pentru o „înviere” după Paște, prin redeschiderea unor magazine mai mici, precum cele de feronerie și grădinărit, începând cu 14 aprilie.

De la 1 mai, se vor deschide toate magazinele, centrele comerciale și frizeriile. Restaurantele și hotelurile se vor deschide, de la mijlocul lunii, mai devreme, într-un proces treptat. Acest lucru se va întâmpla „în condiții stricte de securitate, desigur”, a spus Kurz.

Oficialul a avertizat, de asemenea, că pericolul cauzat de coronavirus nu s-a terminat încă, făcând în acest sens trimitere la situația din Singapore, care a înregistrat o reapariție în cazuri în ultimele zile. „Cei care cred că situația este sub control greșesc”, a declarat Kurz.

Guvernul va decide la sfârșitul lunii aprilie dacă va prelungi închiderea școlilor dincolo de mijlocul lunii mai și dacă adunările mari de oameni vor fi interzise până la sfârșitul lunii iunie.

„Scopul nostru trebuie să fie eliminarea pas cu pas a bolii”, a declarat cancelarul Kurz.

Norvegia: optimism prudent

Autoritățile de la Oslo au adoptat o abordare diferită, acordând prioritate redeschiderii școlilor, pe fondul relaxării restricțiilor introduse la mijlocul lui martie.

Norvegia va începe să reducă măsurile de blocaj începând cu 20 aprilie, a declarat premierul Erna Solberg. Atunci se vor redeschide grădinițele. O săptămână mai târziu, școlile se vor redeschide pentru elevii din clasele I-IV. „Ambiția noastră este ca toți elevii să revină cumva la școală înainte de vară”, a spus Solberg.

Guvernul consideră că cele mai recente statistici oferă o bază pentru „optimism prudent”, indicând faptul că rata infecției a fost redusă.

„Lucrând împreună, ținem virusul sub control și putem începe să ridicăm restricțiile puțin câte puțin. Vom face acest lucru împreună, cu precauție și în timp”.

„Speranță prudentă” în Germania

Alte state au în vedere ieșirea trepatată din blocaj, dar fără a avansa date ferme.

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, joi, că cel mai recent bilanț al coronavirusului din țara sa a dat un motiv de „speranță prudentă”, dar a avertizat că germanii trebuie să respecte restricțiile actuale în weekendul pascal.

Ea a spus că o decizie privind dacă și cum vor fi ușurate măsurile se va baza pe un studiu științific larg care va fi publicat în săptămâna care urmează.

Ministrul Sănătății, Jens Spahn, arătase anterior că țara a văzut o „aplatizare” a curbei infecțiilor recent raportate. În prezent, Germania efectuează 100.000 de teste coronavirus pe zi, a spus el, iar 40% din paturile sale de terapie intensivă rămân vacante, în ciuda crizei.

”Vrem să revenim treptat la normalitate – dar suntem încă departe de o viață de zi cu zi, așa cum o știam înainte de corona „, a spus Spahn.” Nu totul va reveni exact la ceea ce a fost. Vom continua să trăim cu pandemia, în Germania”.

Cazul Elveției

Autoritățile de la Berna au și ele în vedere și o cale de ieșire din „închisoare”. În ciuda extinderii restricțiilor de distanțare socială până la 26 aprilie, guvernul elvețian a indicat că unele restricțiii ar putea fi relaxate în curând – inclusiv controalele la frontieră, închiderea școlilor și interdicțiile privind adunările publice. Cu o condiție: ca răspândirea virusului să poată fi ținută sub control.

În toate aceste țări, este avut în vedere echilibrul dintre protejarea sănătății publice și protejarea economiei. Pândesc însă numeroase capcane.

Responsabilul pentru Europa din cadrul OMS sublinia, recent, că „a crede că ne apropiem de un punct final ar fi periculos”l.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here