Tensiuni în PNL după negocierile pentru guvern. Orban: „Sunt, evident, colegi de partid care poate că nu sunt mulţumiţi”

Preşedintele Partidului Naţional Liberal, Ludovic Orban, a anunţat sâmbătă seara că nu este nicio tensiune între el şi liderii din Ardeal ai PNL, dar a recunoscut că nu toată lumea poate fi mulţumită în orice negociere. Orban a precizat că împărţirea ministerelor este cea care a putut fi făcută astfel încât să se poată ajunge la o înţelegere între cele trei partide ale coaliţiei, PNL-USR PLUS-UDMR, transmite News.ro.

Ludovic Orban a fost întrebat la finalul negocierilor pentru formarea noului Guvern, ce s-a întâmplat cu acel Birou Politic Naţional al PNL care fusese convocat pentru sâmbătă seara. “Biroul Politic Naţional este convocat de preşedintele PNL, de jumătate dintre membrii Biroului Executiv sau de minim o treime dintre filiale. Biroul Politic Naţional nu a fost convocat. A fost o informaţie”, a explicat Orban. 

El a mai fost întrebat şi dacă au fost reproşuri în partid pentru că au fost cedate anumite ministere în schimbul preşedinţiei Camerei Deputaţilor. “Am respectat mandatul Biroului Politic. Mandatul Biroului Politic a fost acela de a merge pe una dintre variantele propuse, prima variantă a fost acceptată, cea pe care am prezentat-o în urmă cu o săptămână şi anume Florin Cîţu premier şi preşedintele PNL preşedintele Camerei Deputaţilor. A doua prevedere din protocol legată de respectarea ponderii a fost respectată în structura guvernului, PNL deţine premier şi nouă ministere. Din punctul ăsta de vedere am respectat mandatului Biroului Politic Naţional. În ceea ce priveşte repartizarea ministerelor sigur că nu mai suntem guvern monocolor, avem parteneri, trebuie să ţinem cont de punctul de vedere al partenerilor, iar din punctul meu de vedere nu trebuie să existe nicio problemă – şi de la această premisă trebuie să plecăm – în faptul că un portofoliu este deţinut de o altă formaţiune politică din coaliţie. Noi suntem parteneri, formăm o echipă, avem un program de guvernare şi susţinem toate proiectele de dezvoltare ale României prin orice minister indiferent cine conduce ministerul”, a transmis Orban.

Liderul PNL a explicat că nu există nicio tensiune între el şi liderii din Ardeal. “Între mine şi liderii din Ardeal la ora actuală nu există nicio tensiune. Nu toată lumea poate fi mulţumită în orice negociere, mai ales când este vorba de o coaliţie, nu poţi să iei tot. Practic, este o împărţire care a fost făcută pe baza unor preferinţe, care au fost exprimate, de multe ori preferinţele….Am avut ministere pe care toate cele trei partide au vrut să le deţină şi până la urmă e normal să apară şi cedări”, a mai declarat Orban. 

El a precizat, referindu-se la ministerele care revin fiecărui partid, că a fost făcută împărţirea care s-a putut face.  

“Toată lumea se leagă de împărţirea ministerelor. Este împărţirea care a putut fi făcută astfel încât să ajungem la o înţelegere. Obiectivul nostru a fost acela de a ajunge la o înţelegere. Dacă ne cramponam de argumentaţii şi de poziţii care nu puteau fi armonizate, în continuare stăteam şi îi lăsam pe români să aştepte formarea coaliţiei şi formarea unui guvern. (…) Sunt evident colegi de partid care poate că nu sunt mulţumiţi, este normal şi este firesc. Pe de altă parte, orice membru al PNL trebuie să înţeleagă care sunt imperativele momentului, iar imperativul momentului este acela că e nevoie de guvern”, a mai declarat Orban.

Pierderea, la negocierile cu USR PLUS şi cu UDMR, a unor ministere considerate importante i-a atras liderului PNL Ludovic Orban critici din partea unora dintre colegii de partid pe tot parcusrul zilei de vineri, acestea accentuându-se în urma anunţului oficial conform căruia ministere precum Transporturi, Dezvoltare, Justiţie, au fost cedate. Orban a fost acuzat că a acceptat astfel de concesii pentru a-şi asigura preşedinţia Camerei Deputaţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here