Terminatorul, condamnat la 30 de ani de închisoare

On 7 November 2019, Trial Chamber VI of the International Criminal Court (“ICC”), unanimously, sentenced Bosco Ntaganda to a total of 30 years of imprisonment. The time Mr Ntaganda has spent in detention at the ICC - from 22 March 2013 to 7 November 2019 - will be deducted from this sentence.

Bosco Ntaganda, supranumit Terminatorul, fost lider rebel din Congo, a fost condamnat la 30 de ani de închisoare de către Tribunalul Penal Internațional de la Haga. Este pentru prima oară când curtea dă o pedeapsă atât de mare.

„Terminatorul” a fost găsit vinovat în 18 capete de acuzare, inclusiv crime de război și crime împotriva umanității. Faptele au fost săvârșite cât timp el a fost comandantul Uniunii Patrioților Congolezi (UPC), un miliție activă în estul R.D. Congo între 2002 și 2003, în timpul celui de-al doilea război civil din Congo.

Bosco Ntaganda a fost acuzat de crimă, viol și recrutarea de copii-soldați. El a fost găsit vinovat că a ucis cu mâna lui un preot catolic, ca să dea un exemplu subordonaților. De asemenea, Sute de civili au fost uciși de luptătorii pe care îi conducea, iar mii de persoane au fost nevoite să fugă din calea luptelor. În plus, soldații săi au comis „violuri în masă” la care au căzut victime inclusiv femeile din UPC.

Judecătorul de caz a spus că nu există niciun fel de circumstanțe atenuante care să justifice o pedeaspă mai mică. În același timp, gravitatea faptelor, deși extremă, nu justifica închisoarea pe viață, a scris Reuters.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here