The Independent, despre pădurile din România: Crimele și corupția amenință ”Amazonul Europei”

Recentele cazuri ale pădurarilor uciși și tăierile ilegale de arbori au readus România în atenția presei internaționale.

Într-un articol publicat în The Independent, jurnalistul britanic Stephen McGrath a scris despre pericolul în care se află pădurile românești.

McGrath subliniază că România are cea mai mare suprafață de păduri seculare, însă aceste păduri idilice sunt amenințate de „mafia lemnului”.

„Cu o suprafață totală de aproximativ 7 milioane de hectare de pădurii, acest „Amazon al Europei” găzduiește cea mai mare populație de urs brun de pe continent, dar și carnivore precum lupi și râși. Dar această sălbăticie, care este în mare măsură nepătrunsă, este amenințată de explotarea ilegală, care acum s-a transformat într-o bătălie care implică violență și corupție, culminând cu uciderea recentă a doi pădurari”, scrie jurnalistul în The Independent.

În articol sunt relatate cazurile celor doi pădurari care au fost uciși în timp ce încercau să protejeze pădurile: Liviu Pop, 30 de ani, din Maramureș, și Răducu Gorcioaia, 50 de ani, din Pașcani.

Crimele au readus în atenția publică problema pădurilor și, revoltați, oamenii au ieșit să protesteze în București. Însă, după cele două crime, pădurarii din țară se tem pentru viețile lor,mai scrie jurnalistul britanic.

Cei care au stat în spatele protestului din București au cerut guvernului să ia măsuri pentru protecția pădurii și stoparea violențelor. „În ultimii 12 ani, am pierdut aproape 140.000 de hectare de păduri”, spune Ciprian Găluşcă, activist GreenPeace Romania, citat de jurnalistul britanic.

Activiștii au cerut guvernului continuarea programului de supraveghere prin satelit a tăierilor de păduri, dar și a transporturilor ilegale de lemn, program început în 2016 și oprit brusc un an mai târziu, guvernul reclamând prea multe alarme false. În realitate, spun activiștii, tehnologia ar fi stopat tăierile ilegale.

Potrivit jurnalistului britanic, pădurile din România, dispar mai repede decât se estima. Într-un raport oficial despre situația pe ultimii zece ani se precizează că, anual, se taie 38 de milioane de metri cubi de lemn din păduri, 20 de milioane fiind lemn tăiat ilegal.

Statisticile alarmante i-au scos în stradă pe românii din diaspora, care au protestat la Bruxelles, Madrid și Londra.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here