Incendiile de vegetație și dejecții care au sufocat zona de nord a Bucureștiului. Firea: „Se mușamalizează ceva”. Reacția ministrului Mediului

Inquam Photos / Octav Ganea

Locuitorii din zona de nord a Capitalei au reclamat miercuri dimineaţă că aerul era irespirabil. Probleme cu calitatea aerului au fost înregistrate şi în sectorul 6. În ambele zone se simțea, potrivit relatărilor, un puternic miros de cauciuc sau de plastic ars.

Explicația? Ministrul Mediului, Costel Alexe, a precizat că este vorba despre un incendiu de vegetaţie pe o suprafaţă semnificativă de 30.000 mp, în zona Periş.

„Ca urmare a unui incendiu pe o suprafaţă semnificativă de 30.000 mp, de vegetaţie în zona Periş, ard mocnit batalurile, bazinele de acumulare ale fostei ferme de porci, arderea acestor resturi generând mirosul specific şi fumul înecăcios, resimţit de către locuitorii din vecinătate. Echipele Gărzii de Mediu şi APM sunt pe teren, în nordul Capitalei, pentru a gestiona situaţia şi a evalua impactul incendiilor de vegetaţie din zona Periş-Corbeanca-Buftea-Otopeni”, a anunțat ministrul pe Facebook.

„Pe fondul creşterii incendiilor de vegetaţie din ultima perioadă, fac apel către populaţie să conştientizeze că aceste acţiuni, dincolo de disconfortul olfactiv, pot pune în pericol vieţi omeneşti, bunuri materiale şi mediul înconjurător, situaţii care pot genera adevărate tragedii”, a subliniat Costel Alexe.

Totodată, a fost solicitată intervenţia ISU pentru a elimina toate focarele active şi mocnite şi a preveni extinderea lor.

Firea: „Se întâmplă ceva necurat”

La rândul său, primarul General al Capitlaei, Gabriela Firea, a solicitat miercuri, din nou, intervenţia CSAT în problema poluării din București.

Firea acuză că „se muşamalizează ceva”. „Se întâmplă ceva necurat şi Garda de Mediu, care aparţine de Ministerul Mediului, sigur ştie şi nu comunică cinstit cetăţenilor”, susţine primarul general, care consideră că nu mai este suficientă doar demisia sau demiterea ministrului Mediului, fiind vorba despre „mână criminală acoperită de Guvern”.

Legat de acest incident, Inspectoratul de Poliție din Ilfov a transmis următorul comunicat:

„La data de 8 aprilie a.c., Inspectoratul de Poliție al Județului Ilfov a fost sesizat prin Sistemul de Urgență 112, cu privire la faptul că se simte un miros intens de fum zona localităților Otopeni și Snagov.

În temeiul sesizărilor, la fața locului s-au deplasat polițiștii din Ilfov și echipaje ISUBIF, pentru efectuarea de verificări, stabilindu-se faptul că poluarea  provine de la un incendiu  de vegetație izbucnit pe un câmp din apropierea localității Periș.

În urma verificărilor efectuate, polițiștii ilfoveni s-au sesizat din oficiu, în cauză fiind deschis un dosar penal în care se efectuează cercetări, sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere din culpă și săvârșirea infracțiunii prevăzute de art .3 din Legea 101/2011 pentru prevenirea și sancționarea unor fapte privind degradarea mediului, urmărirea penală fiind supravegheată de către procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Buftea.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here