Țigările electronice pot cauza cancer, a demonstrat în premieră un studiu făcut în SUA

Vaporii de la țigările electronice cauzează cancer pulmonar, pot cauza cancer de vezică și afectează ADN-ul șoarecilor, a arătat un studiu făcut de cercetători de la New York University. În baza acestor rezultate, savanții au spus că vaporii ar putea fi foarte dăunători și oamenilor.

„Pe termen lung, cancerul va apărea, probabil. Țigările electronice sunt rele” a spus Moon-Shong Tang, cercetătorul care a condus acest studiu, citat de CNBC.

Echipa de cercetători de la Facultatea de Medicină din cadrul New York University (NYU) a descoperit că nouă dintre cei patruzeci (22,5%) de şoareci expuşi timp de 54 de săptămâni la fum rezultat de la ţigări electronice cu nicotină au dezvoltat cancer pulmonar.

Totodată, 23 dintre şoarecii testaţi au dezvoltat hiperplazie de vezică urinară, modificări genetice care pot conduce la creşterea de ţesut anormal, observat în cancer.

Prin comparaţie, niciunul dintre cei 20 de șoarece expuși timp de patru ani la vapori de țigără electronică fără nicotină nu au făcut cancer, a scris CNBC. Iar doar unul dintre cei 17 şoareci au dezvoltat leziunile precanceroase pe vezică.

Șoarecii au fost expuși la o cantitate de vapori similară cu cea la care ar fi expus un om care folosește țigări electronice cu regularitate între trei și șase ani. Totuși, savanții au spus că au folosit la studiu un număr mic de animale, care aveau oricum o predispoziție la cancer.

Anterior, cercetătorii au susţinut că substanţele chimice adăugate în timpul procesării tutunului transformă nicotina în nitrozamină, cancerigenă pentru şoareci şi oameni. Deşi ţigările electronice conţin cu 95% mai puţine substanţe chimice, noul studiu a demonstrat că celulele mamiferelor pot reacţiona în mod direct la nicotină rezultând nitrozamină şi ulterior producând leziuni la nivelul ADN, a notat aceeași sursă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here