Tot mai mulți indieni, infectați cu „ciuperca neagră” după ce s-au vindecat de covid. Cum se manifestă boala

Foto: Swarnavo Chakrabarti/ Unsplash

Medicii indieni au observat o creştere a cazurilor de pacienţi vindecaţi de COVID-19, în mare parte diabetici, care au dezvoltat o infecţie rară cu „ciuperca neagră” pe fondul unui sistem imunitar slăbit, scrie BBC.

În mijlocul pandemiei răvăşitoare de COVID-19 din India doctorii au observat o infecţie fungică rară dar agresivă la pacienţii convalescenţi sau recuperaţi după COVID-19, în mare parte persoane cu diabet.  

Mucormicoza este provocată la expunerea la un tip de mucegai prezent în sol, plante şl fructe fermentate.  

„Este prezent peste tot, găsindu-se în sol, aer şi chiar în cavitatea bazală şi mucusul persoanelor sănătoase”, a explicat chirurgul ocular Akshay Nair care recent a îndepărtat ochiul unei paciente de 25 de ani pentru a opri extinderea ciupercii la creier şi a-i salva viaţa.  

Supranumită „ciuperca neagră”, aceasta afectează sinusurile, creierul şi plămânii şi este în special periculoasă pentru diabetici şi bolnavii cronici cu sisteme imunitare compromise precum suferinzii de cancer sau cei infectaţi cu HIV.  

Mucormicoza are o rată de mortalitate de 50% şi doctorii cred că poate fi declanşată de tratamentul cu steroizi – o opţiune salvatoare pentru mulţi bolnavi de COVID-19 în stare gravă şi critică. Tratamentul cu steroizi reduce inflamaţiile din plămâni şi are un rol în domolirea suprareacţiei imunitare ce atacă organele – totodată, ele reduc şi imunitatea organismului şi ridică nivelul de zahăr în sânge la pacienţi COVID-19 diabetici şi non-diabetici.  

Această scădere a imunităţii poate fi asociată cu declanşarea cazurilor de mucormicoză. „Diabetul reduce apărările imunitare, coronavirusul le exarcerbează, iar steroizii care ajută în lupta cu boala COVID-19 sunt ca nişte combustibili”, spune Nair.  

Chirurgul, care lucrează la trei spitale din Mumbai, spune că în aprilie a văzut circa 40 de pacienţi cu această infecţie fungică – in mare parte diabetici recuperaţi de COVID-19 la domiciliu. 11 dintre ei au avut nevoie de îndepărtarea chirurgicală a unui ochi.  

Între decembrie şi februarie, doar şase dintre colegii săi din cinci oraşe – Mumbai, Bangalore, Hyderabad, Delhi şi Pune – au raportat 58 de cazuri de infecţie. Majoritatea pacienţilor au contractat infecţia între 12 şi 15 zile după recuperarea de COVID-19.

Spitalul supraaglomerat Sion din Mumbai a raportat 24 de cazuri de infecţie fungică în ultimele două luni, comparativ cu şase cazuri pe an în mod normal, potrivit doctorului Renuka Bradoo, şeful secţiei ORL a spitalului.

Unsprezece dintre ei şi-au pierdut un ochi, iar şase dintre ei au murit. Majoritatea pacienţilor ei sunt diabetici de vârstă mijlocie, care au dezvoltat infecţia la două săptămâni după vindecarea de Covid-19.

„Vedem deja două-trei cazuri pe săptămână aici. Este un coşmar în interiorul unei pandemii”, a spus ea.  

În oraşul din sudul Bengaluru, dr. Raghuraj Hegde, chirurg ocular, spune o poveste similară. El a văzut 19 cazuri de mucormicoză în ultimele două săptămâni, majoritatea la pacienţi tineri. „Unii erau atât de bolnavi, încât nici măcar nu i-am putut opera.”  

Medicii spun că sunt surprinşi de severitatea şi frecvenţa acestei infecţii fungice în cursul celui de-al doilea val pandemic, comparativ cu unele cazuri din primul val de anul trecut.   Dr. Nair spune că a întâlnit nu mai mult de 10 cazuri în Mumbai în ultimii doi ani. „Anul acesta este ceva diferit”, spune el.  

În Bengaluru, doctorul Hegde nu a văzut niciodată mai mult de unul sau două cazuri pe an în peste un deceniu de practică.

Simptomele infecţiei sunt nas înfundat şi sângerări, durere şi umflare a ochiului, pleoape căzute şi apoi vedere înceţoşată sau chiar pierdere a vederii. Pe piele pot apărea pete de culoare neagră. Doctorii spun că pacienţii ajung la spital când infecţia este deja avansată. Singurul tratament eficient este o injecţie ce costă 48 de dolari şi care trebuie făcută zilnic timp de maxim 2 luni.

Diabetologii spun că pacienţii cu diabet şi cu COVID-19 trebuie să primească doze potrivite de steroizi şi recuperarea lor să fie monitorizată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here