Tragedia aviatică din Iran | Premierii Canadei și Marii Britanii întăresc ipoteza prăbușirii aeronavei în urma unei lovituri de rachetă iraniană

Foto: Mash

Premierul canadian Justin Trudeau a declarat joi că se pare că o rachetă iraniană a doborât avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord prăbuşit miercuri, la puţin timp de la decolarea de pe aeroportul din Teheran, relatează agenția Reuters, citată de News.ro.

O înregistrare video transmisă CNN şi New York Times arată o rachetă care zboară pe cerul Teheranului miercuri şi care loveşte un obiect. În jurul acelei ore, avionul ucrainean cu 176 de persoane la bord s-a prăbuşit la puţin timp de la decolarea de pe aeroportul din capitala iraniană.

Informații din „multiple surse”

Trudeau a declarat într-o conferinţă de presă la Ottawa că este posibil ca distrugerea avionului să nu fi fost intenţionată. Avionul zbura la Kiev de la Teheran, având la bord, printre alţi pasageri, 63 de canadieni.

„Avem informaţii din multiple surse. Dovezile indică faptul că avionul a fost doborât de o rachetă iraniană sol-aer”, a spus premierul canadian.

Premierul canadian a spus că guvernul nu va avea linişte până când nu va obţine o finalitate, transparenţă, responsabilitate şi justiţie. El a mai declarat că a vorbit cu premierul ucrainean Volodimir Zelenski, care i-a spus că Iranul va permite accesul în ţară al investigatorilor de la Kiev.

Avionul a zburat doar două minute

Prăbuşirea avionului ucrainean s-a produs la puţin timp după ce Iranul a lansat rachete balistice asupra a două baze militare americaqne din Irak, iar iranienii erau în stare de alertă în eventualitatea unei riposte militare a SUA, comentează Reuters.

Joi, un oficial american, care invoca date primite prin satelit a declarat că Washingtonul a stabilit, cu un înalt grad de certitudine, că avionul a fost doborât de rachete. Acelaşi oficial a relatat că avionul ucrainean, un Boeing 737-800, a fost urmărit de radarul iranian,

Datele au arătat că avionul Boeing 737-800 al Ukrainian International Airlines, cu destinaţia Kiev, a zburat timp de două minute de la plecarea de la Teheran, când au fost semnalate două rachete sol-aer, a spus unul dintre oficiali.

Ulterior a avut loc o explozie în apropierea avionului, a spus oficialul. Datele au arătat apoi avionul arzând în timp ce se prăbuşea.

Și Marea Britanie crede că aeronava a fost doborâtă de o rachetă

Alţi doi oficiali americani au firmat că, în opinia Washingtonului, avionul a fost doborât accidental, conform Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson a declarat joi că există dovezi că avionul ucrainean a fost doborât de o rachetă sol-aer a Iranului, atac care este posibil să fi fost neintenţionat.

Confirmând concluziile Statelor Unite şi Canadei, Johnson a cerut o investigaţie completă şi transparentă a prăbuşirii care a provocat moartea tuturor celor 176 de oameni aflaţi la bord, inclusiv a unor britanici.

„Există acum informaţii că avionul a fost doborât de o rachetă sol-aer a Iranului. Este posibil să fi fost fără intenţie. Marea Britanie continuă să ceară tuturor părţilor să reducă tensiunile din regiune”, a afirmat Johnson într-un comunicat.

Preşedintele american Donald Trump a declarat joi că prăbuşirea fatală a avionului ar putea fi urmarea unei greşeli şi că nu crede că a fost vorba despre o eroare tehnică.

Raportul iranian

Un raport iranian publicat joi citează martori de la sol şi dintr-un alt avion aflat în zbor, la altitudine mare, care afirmă că avionul ardea în aer.

Boeing şi Administraţia Federală pentru Aviaţie au refuzat să comenteze, joi, ca şi Pentagonul. Oficialii ucraineni nu au comentat imediat.

Şeful Aviaţiei civile iraniene Ali Abedzadeh a calificat drept ”zvonuri ilogice” informaţiile conform cărora Iranul este vinovat de prăbuşirea avionului ucrainean.

„Ştiinţific, este imposibil ca o rachetă să lovească avionul ucrainean, iar astfel de zvonuri sunt ilogice”, a declarat Ali Abedzadeh, conform agenţiei semi-oficiale ISNA.

Avionul 737-800 care s-a prăbuşit în Iran era fabricat în 2016 şi făcea parte dintr-o generaţie anterioară modelului MAX. Boeing a construit circa 5.000 de avioane 737-800, care au un istoric bun de siguranţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here